Idän Allegro-junan vetovoima hiipui – matkustajamäärä laski kymmenillä tuhansilla

Helsingin ja Pietarin välinen junayhteys on menettänyt matkustajamääriä verrattuna huippuvuosiin. VR:n mielestä Allegro on pitänyt markkinaosuutensa hyvin suhteessa taloustilanteeseen. Matkustajan matkakohteen valintaan vaikuttavat monet asiat.

Kotimaa
kaksi matkustajaa nousee Allegro-junaan kouvolan rautatieasemalla
Allegro-juna Kouvolan rautatieasemallaJuha Korhonen / Yle

Helsinki–Pietari-junareitti ei vedä matkustajia entiseen malliin.

VR:n mukaan viime vuonna Allegro-junissa tehtiin yli 360 000 matkaa, kun edellisvuonna matkustajia oli yli 400 000. Suomalaisturistien osuus junamatkustajista on noin 35 prosenttia.

– Kun venäläisturistien matkat Suomeen ovat vähentyneet kokonaisuudessaan noin 40 prosenttia, voidaan todeta, että haastavasta taloustilanteesta huolimatta Allegro on pitänyt hyvin markkinaosuutensa, arvioi VR:n matkustajaliikenteen Venäjän liikenteen päällikkö Viktoria Hurri.

Hurrin mukaan VR tarkastelee yhteyttä pitkäaikaisena hankkeena, joka kantaa matalasuhdanteen yli.

Moni syy vaikuttaa matkakohteen valintaan

Kouvolassa perjantaina aamupäivällä pysähtynyt Allegro keräsi kyytiin parikymmentä matkustajaa, joista valtaosa oli venäläisiä.

Pietariin matkannut kiteeläinen Päivi Nenonen kertoi viettävänsä kaupungissa säännöllisesti aikaa muun muassa töiden merkeissä. Turistimatkaa harkitseville irtoaa suosituksia.

– Se on varmaan aika helppo kohde, kun se on lähellä ja siellä on paljon kaikenlaista nähtävää. Jos joku on kiinnostunut baletista, oopperasta ja muusta kulttuurista, niin kyllä sieltä löytyy aina.

Kotimaan junaa asemalaiturilla odottanut kouvolalainen Petri Antikainen puolestaan ei ole idän suurkaupungissa käynyt, eikä sitä matkakohteena tosissaan harkinnut.

Ehkä sellainen yleinen turvattomuus nykyaikana ainakin vaikuttaa.

Petri Antikainen

– Ehkä sellainen yleinen turvattomuus nykyaikana ainakin vaikuttaa, ja mitä on mediasta seurannut, niin kyllähän sielläkin sattuu ja tapahtuu.

Kouvolalaisella Noora Hyyrysellä ei ole mitään kiveen hakattua syytä olla menemättä Pietariin. Toistaiseksi reissua ei ole tullut tehtyä, mutta tilanne voi muuttua.

– No jos joku kavereista vaan sanoisi, että nyt lähdetään, niin kyllä minä lähtisin.