1. yle.fi
  2. Uutiset

Talviolympialaisten tuomari valvoo Imatran SM-hiihtoja

Imatran SM-hiihtojen tuomaroinnista vastaa Jussi Prykäri, joka hoitaa samaa pestiä myös Etelä-Korean talviolympialaisissa. Kiireisen tehtävän lomassa ehtii myös hieman nauttia urheilukisojen tunnelmasta.

urheilu
Jussi Prykäri
Yle

Imatran SM-sprinttilatujen kokonaisnousu hipoo kansainvälistä maksimimäärää 60 metriä. Latujen ja monen muun tekijän sääntöjenmukaisuudesta pitää huolta kisojen TD eli tekninen asiantuntija ja tuomarineuvoston puheenjohtaja Jussi Prykäri.

Prykäri on toiminut kansainvälisen hiihtoliiton FIS:n tuomarineuvostossa maailmancupeissa ja arvokisoissa jo kymmenen vuoden ajan. Vuonna 2018 hän vastaa Etelä-Korean talviolympialaisten maastohiihdon tuomarineuvonoston puheenjohtajuudesta. SM-kisojen tuomarointia hän on johtanut parina viime vuonna.

– Kansainvälisiin kisoihin nähden täällä on etuna, että saa toimia äidinkielellä. Etelä-Koreassa tulee olemaan haasteita järjestäjien kanssa.

Kesällä hän kävi Imatran Ukonniemessä tekemässä kansainväliset hyväksynnät ratasuunnittelun pohjalta. Kisapäivinä riittää kiirettä.

– Aamulla tsekkasimme voitelutilat, kiersimme radan muutaman kerran, tarkastimme stadionin, tulospalvelun, televisioinnin ja lähettäjän koulutuksen.

Kilpailun aikana tekninen asiantuntija tarkkailee tulospalvelua, jotta tulokset saadaan tuhannesosien tarkkuudella. Perjantaina käyty sprinttikisa on tuomarille usein se kiireisin, sillä erot ovat pieniä ja kilpailumuoto on aggressiivinen.

Vaikka tuomarina pitää tarkkailla kilpailussa monia eri osa-alueita, pystyy Prykäri myös nauttimaan urheilujuhlasta.

– Tämä on kuitenkin kauden kotimainen kohokohta, jossa urheilijat tähtäävät parhaaseensa.

Lue seuraavaksi