Näin Eurooppa sulki ovensa pakolaisille – jopa Ruotsi käänsi kurssinsa

Euroopan unionin jäsenvaltiot viestittävät yksi toisensa jälkeen pakolaisille, että suojasään aika on ohi. Turvapaikanhakijoista on tullut monille valtioille suoranainen rasite, ja se tehdään tulijoille monin tavoin selväksi.

Kuva: Eetu Pietarinen/Yle Uutiset

Kun miljoonat pakolaiset yrittivät hakea turvaa Euroopasta, tilanne muodostui ongelmaksi.

Kun Euroopan unionin ulkorajat eivät pitäneet, eivätkä yhteiset sopimukset turvapaikanhakijoiden kohtelusta toteutuneet, tilanne ajautui kaaokseen.

Kun Brysselistä ei ollut ongelman ratkaisijaksi, jäsenvaltiot alkoivat toimia omin päin. Nyt yksittäiset EU-maat lähettävät selviä viestejä turvapaikkaa harkitseville: jääkää kotiin.

Tässä muutama esimerkki:

Kuva: Eetu Pietarinen/Yle Uutiset

Tanska

Vapaamielinen Tanska otti tiukat otteet käyttöön jo alkusyksyllä. Se ilmoitti libanonilaislehdissä kiristyneestä pakolaispolitiikastaan.

Alkuvuonna 2016 maan parlamentti sääti kiistanlaisen lain turvapaikanhakijoiden omaisuuden takavarikoinnista.

Saksa

Saksa avasi syksyllä rajansa avosydämisesti turvapaikanhakijoille, mikä osaltaan kasvatti pakolaisten tuloa Eurooppaan. Tammikuussa 2016 maa ilmoitti kiristävänsä politiikkaansa. Se pidensi perheiden yhdistämisaikaa ja nopeutti palautuksia.

Ruotsi

Myös Euroopan humanitäärisellä suurvallalla Ruotsilla tuli mitta täyteen. Ruotsi aloitti vuodenvaihteessa etelärajallaan henkilöllisyyspaperien tarkastukset. Lisäksi se ilmoitti palauttavansa lähivuosien aikana puolet 160 000:sta maahan tulleesta turvapaikanhakijasta.

Hollanti

EU-puheenjohtajamaana vuoden alussa aloittanut Hollanti on valmis jämeriin toimiin pakolaistilanteen kuntoon saattamiseksi. Suunnittelee pakollista ja välitöntä laivakyytiä Turkkiin niille turvapaikanhakijoille, jotka ovat saapuneet Turkista Kreikkaan.

Kuva: Eetu Pietarinen/Yle Uutiset

Suomi

Suomi nousi syyskuussa kansainvälisten lehtien otsikoihin, kun pääministeri Juha Sipilä lupasi kotinsa pakolaisten käyttöön. Tyyli on sittemmin muuttunut. Suomi käännyttää maahantulleista 32 500:sta turvapaikanhakijasta noin 20 000.