1. yle.fi
  2. Uutiset

Jouko "Jokkeri" Törmäsen olympiakulta esillä Rovaniemellä

Lapin maakuntamuseo on saanut lahjoituksena olympiakultaa voittaneen rovaniemeläisen mäkihyppääjän Jouko "Jokkeri" Törmäsen palkintoja ja muita esineitä.

urheilu
Jouko Törmänen
Jarno Ranta / Yle

Törmänen edusti koko uransa ajan rovaniemeläistä Ounasvaaran Hiihtoseuraa. Olympiakultaa hän voitti suurmäen kilpailussa Lake Placidin olympialaisissa vuonna 1980. Ensimmäisellä kierroksella Törmänen hyppäsi 114,5-metrisen hypyn ja ylsi toisella hypyllään 117 metriin. Hypyillään Törmänen voitti suurmäen kultaa 8,6 pisteen erolla hopeamitalisti Hubert Neuperiin. Törmäsen mitali oli Lake Placidin kisojen ainoa Suomen kultamitali. Samoissa kisoissa Törmänen sijoittui normaalimäessä kahdeksanneksi.

Törmänen oli koulutukseltaan rakennusinsinööri. Hän oli kilpauransa jälkeen vuodesta 1982 Rovaniemen kaupungin työntekijä. Hän oli kaupungin palveluksessa runsaat 30 vuotta ja toimi viimeiset vuodet teknisen palvelukeskuksen johtajana. ”Jokkeri” toimi myös erittäin aktiivisesti mäkihypyn järjestötehtävissä. Hän oli Suomen Hiihtoliiton johtokunnan jäsen (1988–2008) ja liiton varapuheenjohtaja 1993–2002. Vuosina 2004–2015 hän oli kansainvälisen hiihtoliiton FIS:n mäkikomitean puheenjohtaja. Rovaniemellä Törmäsestä muistuttaa muun muassa nimikkokatu Jokkerinpolku Ounasvaaran kupeessa.

Lahjoitus täydentää Lapin maakuntamuseossa olevaa aikaisempaa laajaa Ounasvaaran Hiihtoseuran aineistoa. Lahjoituksen tekivät Joukon veljet Mikko ja Paavo Törmänen. Lisäksi Törmäsen aineistoa on jo aikaisemmin ollut esillä Suomen urheilumuseossa. Törmäsen Lake Placidin kultahypyn numerolappu on pysyvästi esillä Lapin maakuntamuseon perusnäyttelyn talviurheiluvitriinissä.

Osa tulleesta uudesta lahjoituksesta on tuoreeltaan nostettu näytteille Lapin maakuntamuseon perusnäyttelyn uutuuksia-vitriiniin. Esillä ovat vuoden 1980 olympiakultamitali Lake Placidista, UK taistelijan malja 1980, kunniamerkkejä, Lake Placidin hyppykengät ja valokuvia.

Törmänen kuoli 3. tammikuuta vuonna 2015.

Lue seuraavaksi