Koe uusi yle.fi

Maakuntaliitto huolestui: Uudellamaalla työttömiä lähes Lahden asukasluvun verran

Ennen vuoden 2008 finanssikriisiä työttömiä oli Uudellamaalla "vain" alle 40 000. Uudenmaan liiton erityisasiantuntija Markku Hyypiä katsoo, että maakunnan huonompi työllisyyskehitys johtuu ainakin osittain työvoiman ylitarjonnasta.

Kotimaa
Työnhakijat etsivät työpaikkoja TE-toimiston tietokoneilla.
Työnhakijat etsivät työpaikkoja TE-toimiston tietokoneilla.Markku Ulander / Lehtikuva

Uudenmaan liitto on huolestunut maakuntaa kurittavasta työttömyydestä. Liiton tekemän selvityksen mukaan Uusimaa kärsii monin tavoin työttömyydestä muuta maata enemmän, vaikka maakunnan työttömyysaste on muuta maata alhaisempi.

Esimerkiksi korkeasti koulutettujen työttömien määrä on kasvanut Uudellamaalla suhteellisesti enemmän kuin koko maassa. Lisäksi nuorten työttömien määrä on kasvanut Uudellamaalla enemmän kuin koko maassa keskimäärin.

Uudellamaalla oli työttömänä joulukuussa lähes 100 000 ihmistä, mikä tarkoittaa noin Lahden kaupungin verran väkeä. Ennen vuoden 2008 finanssikriisiä työttömiä oli "vain" alle 40 000.

Liian paljon työllistettäviä

Uudenmaan liiton erityisasiantuntija Markku Hyypiä katsoo, että maakunnan huonompi työllisyyskehitys johtuu ainakin osittain työvoiman ylitarjonnasta.

– Väestönkasvu on pysähtynyt kaikkialla muualla Suomessa paitsi Uudellamaalla. Jos on huono työllisyystilanne ja työvoiman määrä kasvaa, niin silloin on vaikea työllistyä.

Hyypiän mukaan myös maahanmuutto tuo pakkaan omat haasteensa.

– Uudellemaalle tulee suhteellisesti eniten maahanmuuttajia ja he työllistyvät huonosti. Ryhmä on pieni, mutta sekin on rokka rikassa mukana.

Ihmiset aloille, joilla on työtä

Myös Uudenmaan liiton hallituksen puheenjohtaja Outi Mäkelä (kok.) pitää selvityksen tulosta huolestuttavana. Mäkelän mukaan työllisyyskysymykseen pitää reagoida, mutta oikealla tavalla.

– Ensinnäkin on tärkeää, että ihmiset kouluttautuvat sellaisille aloille, joilla on työtä. Lisäksi työttömien tulee päästä täydennyskoulutukseen, josta on mahdollisuus työllistyä.

Mäkelän mukaan myös mahdollinen yhteiskuntasopimus luo toivoa.

– Sitä kautta saisimme parannettua Suomen houkuttelevuutta työnantajamaana niin, että pääkaupunkiseudulle kannattaa työpaikkoja perustaa.