yle.fi-etusivu

Tullin pääjohtaja rikosepäiltynä – valtiovarainministeriö kutsui kuultavaksi

Esitutkinnassa rikosnimikkeenä on viestintäsalaisuuden loukkaaminen ja virkavelvollisuuden rikkominen.

Kotimaa
Antti Hartikainen
Antti HartikainenVesa Moilanen / Lehtikuva

Valtiovarainministeriö on kutsunut Tullin pääjohtaja Antti Hartikaisen kuultavaksi. Ministeriö on saanut poliisilta tiedon rikosepäilystä Tullissa. On mahdollista, että Hartikainen pidätetään virantoimituksesta.

Helsingin poliisissa tutkinnasta vastaa tutkinnanjohtaja Jukkapekka Risu. Hän kertoo, että tutkinta on alkuvaiheessa. Poliisin esitutkinnassa rikosnimikkeenä on viestintäsalaisuuden loukkaaminen ja virkavelvollisuuden rikkominen. Hartikaisen epäillään hankkineen tietoonsa yksittäisen sähköpostin välitystiedot.

– Kyse ei ole viestin sisällöstä, vaan välitystiedoista, eli siitä, mistä, mihin ja milloin sähköposti on mennyt, Risu valottaa.

Jos viestintäsalaisuutta on loukattu, asiaan liittyy myös virkavelvollisuuden rikkominen.

Virkamies voidaan pidättää virantoimituksesta rikossyytteen ja sen edellyttämien tutkimusten ajaksi, jos niillä voi olla vaikutusta hänen edellytyksiinsä hoitaa työtään.

Hartikainen itse kiistää epäilyt ja sanoo STT:n haastattelussa, että rikosilmoitus perustuu täysin virheellisiin olettamiin ja on täysin aiheeton.

Lisätietoja ensi viikolla

Hartikaista kuullaan alkuviikosta, kertoo valtiovarainministeriön viestintäjohtaja Liinu Lehto. Hän painottaa, että kyseessä on normaali hallintomenettely, jolla pyritään edistämään hyvää hallintoa ja oikeusturvaa.

– Tässä vaiheessa on turha spekuloida. Meille on tärkeää, että kuulemisprosessi käydään loppuun ja ministeriössä tehdään päätös alkuviikosta, Lehto kuvailee.

Toinen prosessi on poliisin rikostutkinta.

– Sen jälkeen katsotaan tilannetta, vastaa Lehto kysymykseen luottamuksesta Hartikaiseen.

Hartikainen sai huomautuksen

Jukkapekka Risun mukaan tuore tapaus ei liity Hartikaisen vaimoon, jonka työsuhteet Tullissa ovat olleet esillä aiemmin tällä vuosikymmenellä. Hartikaisen ei ole todettu vaikuttaneen puolisonsa rekrytointiin.

Viime helmikuussa Hartikainen sai vakavan huomautuksen, joka liittyi hänen käytökseensä ja ulostuloihinsa julkisuudessa. Valtiovarainministeriö perusti marraskuussa 2014 selvitysryhmän, joka tutki Tullin toimintakulttuuria.

Ryhmä päätyi lopputulokseen, ettei Hartikainen olisi saanut keskustella vaimonsa rekrytointiin liittyvistä asioista. Hän ei olisi saanut puuttua Tullin johdon toimiin virkavapaansa aikana. Hän oli virkavapaalla työskennellessään EU:n Libyan rajaturvallisuusoperaation päällikkönä. Kolmantena seikkana ryhmä mainitsi vielä sen, ettei Hartikaisen olisi pitänyt arvostella julkisesti Tullin virkamiehen pätevyyttä ja hänen aiempaa rap-harrastustaan.

Juttua täydennetty 29.1. klo 19.30 STT: Hartikainen kiistää epäilyt ja sanoo rikosilmoituksen perustuvan täysin virheellisiin olettamiin ja olevan aiheeton.