Retropeliharrastajat vannovat vanhojen videopelien nimeen – video

Videopelit ovat nykyään tuotantoarvoiltaan parhaimmillaan Hollywood-elokuvien luokkaa. Silti vanhat ja yksinkertaiset konsolipelit pitävät pintansa. Retropelien valtti on se, että ne ovat nimenomaan suurten pelieeposten vastakohtia.

Nintendo-pelien pakkauksia.
Vanhoilla videopeleillä riittää innokkaita pelaajia, vaikka suuret pelistudiot puskevat markkinoille toinen toistaan näyttävämpiä eepoksia.

Vanhoilla videopeleillä riittää innokkaita pelaajia, vaikka suuret pelistudiot puskevat markkinoille toinen toistaan näyttävämpiä eepoksia.

Tällä hetkellä kokoelmassani on 649 peliä, eli 62 puuttuu.

Matti Jokihaara

Turkulaiset retropeliharrastajat Matti Jokihaara ja Petri Vilén omistavat lukuisia vanhoja pelikonsoleita, mutta yksi tuntuu olevan ylitse muiden: 1980-luvun alussa julkaistu Nintendo Entertainment System, eli kansankielellä ”kasibittinen Nintendo”.

Miehet eivät ole mitään sunnuntaipelailijoita, vaan Vilén pyörittää omaa videokanavaansa netissä, jossa hän arvostelee vanhoja pelejä.

Jokihaara on puolestaan ottanut tehtäväkseen kerätä itselleen kopion jokaisesta virallisesta Nintendo-pelistä. Hänen laskujensa mukaan nimikkeitä on olemassa 711.

– Kärpänen puraisi kunnolla pari vuotta sitten. Tällä hetkellä kokoelmassani on 649 peliä, eli 62 puuttuu.

Petri Vilén ja Matti Jokihaara esittelevät suosikkipelejään. Kuva: Kalle Mäkelä / Yle

Vanhoja pelejä on nykyään vaikea löytää kirpputoreilta, sillä pelit vaihtavat omistajaa pääosin netissä. Retropelaajilla on oma suljettu Facebook-ryhmä, johon kuuluu reilusti yli 5 000 jäsentä.

– Retropeleillä on aika hyvä skene mun mielestä, Vilén sanoo.

Vaivattomuus ja kauneus kiehtovat

Matti Jokihaara ja Petri Vilén pelaavat retropelejä pääasiassa siksi, että se on vaivatonta.

– Pistät vain pelikasetin koneeseen ja peli alkaa. Parhaassa tapauksessa vanha peli on pelattu läpi siinä vaiheessa, kun nykypeli on vasta ladannut verkosta uusimman päivityksensä, Vilén toteaa.

Vanhat Nintendo-pelit ovat haluttua tavaraa retropeliharrastajien keskuudessa. Kuva: Kalle Mäkelä / Yle

Miehet laskevat kaikki vähintään 20 vuotta vanhat pelit retropeleiksi. Suosikkipelejä ei tarvitse kauaa miettiä. Vilén tarttuu kiiltävään pelipakkaukseen ja esittelee sen: The Legend of Zelda.

Parhaassa tapauksessa vanha peli on pelattu läpi siinä vaiheessa, kun nykypeli on ladannut uusimman päivityksensä.

Petri Vilén

– Pelasin Zeldaa kaverini luona ensimmäistä kertaa 6-vuotiaana. Se oli jenkkiversio, joka tarkoitti sitä, että suomalaisessa televisiossa kuva oli mustavalkoinen ja ääniä ei kuulunut. Peli teki silti vaikutuksen.

Jokihaara puolestaan vannoo Mega Man 2:n nimeen, vaikka hän osaa pelin jo ulkoa.

– Peli on silti riittävän haastava. Se on kiva pelata vajaassa tunnissa läpi.

Vaivattomuuden lisäksi retropeleissä kiehtoo niiden visuaalisuus.

– Vanhat pelit ovat parhaimmillaan järjettömän vaikeita ja todella kauniita, varsinkin, kun miettii kuinka simppelillä tekniikalla ne on tehty, Vilén sanoo.