1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

EU-joukkojen sotilaita syytetään lasten hyväksikäytöstä Keski-Afrikassa

EU-operaation johto sanoo ottavansa syytökset vakavasti mutta korostaa, että tutkinta ja rankaiseminen kuuluvat epäiltyjen kotimaille. Nuorin uhreista oli hyväksikäytön aikaan seitsenvuotias.

Kuva: Zurab Kurtsikidze / EPA

Eurooppalaisia rauhanturvaajia vastaan on esitetty syytöksiä lasten seksuaalisesta hyväksikäytöstä Keski-Afrikan tasavallassa. Epäillyt rikokset tapahtuivat pääasiassa toissa vuonna, mutta tulivat tietoon vasta viime viikkoina. Niistä on ilmoitettu EU:lle, jonka EUFOR RCA -operaation joukkoihin osa epäillyistä kuului. 

YK:n tiedonannon mukaan (siirryt toiseen palveluun) kaksi tyttöä sanoo joutuneensa EU:n sotilaiden raiskaamiksi ja kaksi sanoo sotilaiden maksaneen seksistä. Kolme tytöistä arveli miehet georgialaisiksi. Tytöt olivat 14–16-vuotiaita.

YK:n edustajat ovat haastatelleet myös tyttöä ja poikaa, joiden epäillään joutuneen toistuvasti Ranskan rauhanturvajoukkoihin kuuluneiden sotilaiden hyväksikäyttämiksi.

Poika oli tuolloin yhdeksän- ja tyttö seitsenvuotias. Tyttö kertoo saaneensa pullon vettä ja muutamia keksejä vastineeksi suuseksistä. Molemmat lapset kertovat, etteivät olleet ainoita uhreja. Ranska on aloittanut tutkinnan 14:ää sotilasta vastaan. 

Rikosten peittely kannustaa jatkamaan

YK:n ihmisoikeuskomissaari Zeid Ra'ad Al Husseinin mukaan on ratkaisevan tärkeää, että syytökset tutkitaan kunnolla ja nopeasti. Aivan liian monet rikoksista jäävät rankaisematta, mikä rohkaisee muita vastaaviin tekoihin, hän sanoo.

EUFOR RSCA sanoo omassa vastauksessaan ottavansa syytökset hyvin vakavasti, mutta korostaa, että tutkimukset ja kurinpito- tai oikeustoimet ovat kuinkin operaatioon osallistuvan maan vastuulla.

Aiemmin on esitetty kaikkiaan 26 syytöstä YK:n Keski-Afrikan-operaation MINUSCA:n sotilaita vastaan. Myös Ranskan Sangaris-operaation sotilaita vastaan on esitetty syytöksiä tätä ennenkin.

Ban uhkaa koventaa otetta

Koska ilmi tulee yhä uusia hyväksikäyttösyytöksiä eri kansallisuuksia edustavia rauhanturvasotilaita vastaan, on selvää, että tarvitaan aiempaa voimakkaampia toimia niin Keski-Afrikassa kuin muuallakin, sanoo Zeid.

YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon erotti MINUSCA-operaation komentajan viime vuonna ja sanoo olevansa valmis erottamaan kokonaisia yksiköitä, elleivät niistä vastaavat maat nosta syytteitä seksuaalirikoksista epäiltyjä sotilaitaan vastaan.

Ban on myös ilmoittanut luopuvansa tänä vuonna käytännöstä, jonka mukaan YK ei julkista sotilaiden kansallisuuksia.

Ranskan Sangaris- ja Afrikan unionin MISCA-operaatiot käynnistyivät joulukuussa 2013, runsas vuosi sen jälkeen, kun Keski-Afrikan tasavallassa oli puhjennut rajuja valtapoliittisia yhteenottoja ja yli 200 000 siviiliä oli joutunut pakenemaan. EUFOR RCA aloitti toimintansa keväällä 2014. Samaan aikaan MISCA sulautui osaksi YK:n perustamaa MINUSCA-operaatiota.