Suomesta parempi paikka: Yhdet kehottavat olemaan ihmisiksi, toiset sulkisivat rajat

Sadat suomalaiset ovat tehneet ehdotuksensa Suomi-teoksi. Monien mielestä Suomesta tulisi parempi paikka jo sillä, että hymyilisimme useammin. Eniten suomalaiset löytävät korjattavaa pakolaisiin liittyvissä asioissa. Ehdotukset tulivat Ylen Suomi-tekoja - ideakyselyyn. Tee sinäkin oma ehdotuksesi!

Kotimaa
Grafiikka.
Yle Uutisgrafiikka

Suomalaisissa kytee halu kohdata toinen ihminen entistä helpommin. Kymmenet suomalaiset ovat tehneet ehdotuksia, joiden avulla vaikkapa toisiin ihmisiin tutustuminen olisi nykyistä sujuvampaa tavalla tai toisella. Ehdotukset ovat tulleet Suomi-tekoja -ideakyselymme kautta.

Ujo etsii ystävää netistä

Yksi Suomi-teon ideoija ehdottaa nettipalvelua tai älypuhelinsovellusta, jonka kautta voisi etsiä uusia ystäviä omasta kaupungistaan. Nettipalvelu helpottaisi ehdottajan mielestä sisäänpäinkääntyneitä suomalaisia solmimaan uusia tuttavuuksia.

"Olisi mahtavaa, jos tutustuminen olisi helpompaa introverteille suomalaisille", ehdotuksen tekijä kirjoittaa.

Toinen henkilö taas ehdottaa kahvilaa, joka olisi nimenomaan muihin ihmisiin tutustumista varten.

Yksi ehdottaa pakolaiskummeja

Muutama ihminen on ideoinut, kuinka Suomessa voisi tutustua pakolaisiin tai vaikkapa kehitysvammaisiin - jos heitä ei jo tunne.

– Ehdotan, että aloitamme pakolaiskummiliikkeen, yksi ehdottaja kirjoittaa.

Pakolaiskummi sitoutuisi auttamaan ja olemaan ystävä juuri maahan tulleelle pakolaiselle ainakin kuukauden ajan.

Yksi Suomi-ideoista on projekti, jossa niin sanotut normaalit suomalaiset viettäisivät yhdessä aikaa eri tavalla vammaisten ihmisten kanssa.

– Opeteltaisiin spontaania, iloista lähestymistä ja toisen hyväksymistä, joka vammaisille on varsin usein ihan luonnollista, ehdotuksen tekijä perustelee ideaansa.

Toinen kaipaa hymykampanjaa

Monien mielestä Suomi muuttuisi entistä mukavammaksi paikaksi todella pienellä teolla. Monet Suomi-idean tehneistä kehottavat muita yksinkertaisesti hymyilemään enemmän ja suhtautumaan kaikkiin kohtaamiinsa ihmisiin hyväksyvästi.

– Aloitetaan kampanja, jossa vastaantulijalle hymyillään"

"Tervehdi naapuriasi myös talon ulkopuolella, ei vain hississä."

Huomattava osa saamistamme ideoista siis kehoittaa suomalaisia olemaan ihmisiksi. Ehdotuksia on tullut viikon aikanan jo lähes 500 kappaletta.

Kymmenet laittaisivat rajat kiinni

Uudet turvapaikanhakijat ovat aktivoineet kymmenet suomalaiset ideoimaan Suomi-tekoja. Pakolaisiin liittyvät ehdotukset ovatkin olleet tähän mennessä suurin yksittäinen aihe, josta suomalaiset ovat tehneet ehdotuksensa.

Suurin osa pakolaisiin liittyvistä ehdotuksista oli jyrkkiä. Moni halusi rajoittaa pakolaisten tuloa maahan laittamalla rajat kiinni. Muutama ehdotti suorasukaisesti, että maassa perustettaisiin lisää katupartioita.

– Rajoitetaan maahantuloa. Nyt on loppunut hyväntahtoisuus muita kansakuntia kohtaan, yksi ideoija kirjoittaa.

Saimme myös useita ehdotuksia, joissa Suomen haluttiin irrottautuvan EU:sta ja ottavan oman valuutan käyttöönsä.

Vielä on viikko aikaa tehdä konkreettinen ehdotus, Suomi-teko! Se tekee Suomesta entistä paremman paikan elää.