Sari joutui lapsiperheen arvostelun kohteeksi kaupassa: "Tädille on maistunut ruoka liian hyvin"

Lahtelaisnainen järkyttyi, kun vieras äiti lapsineen arvosteli hänen painoaan kaupassa. Halusin vain paeta paikalta, kertoo kritiikin kohteeksi joutunut. Katseet, hihittely ja kommentit ovat myrkkyä, sillä jokainen ylipainoinen tietää kyllä itse omat liikakilonsa, hän sanoo.

ilmiöt
Sari Virtanen.
Sari Virtanen

Välikohtaus lahtelaisessa kaupassa jätti 26-vuotiaan Sari Virtasen sanattomaksi. Elämäntapamuutoksen vuoden alusta tehnyt Virtanen oli luontaistuotekaupassa etsimässä apua laihdutusprojektiinsa, kun paikalle osuneet äiti ja tämän lapset kommentoivat Virtasen vartaloa.

– Yksi lapsista katsoi minua ja sanoi äidilleen, että 'katso, tuo tyttö on yhtä iso kuin mumma'. Äiti kääntyi katsomaan ja totesi tytölle, että 'ei mumma nyt noin iso ole'.

Virtanen oli omien lastensa kanssa muutaman metrin päässä hänen painoaan kommentoineesta perheestä, mutta kuuli kaiken.

– Tyttö oli hetken hiljaa, kunnes kysyi taas äidiltään, 'miksi tuo tyttö on noin iso'.

Äidin vastaus järkytti ja jäi Virtasen mieleen. Hän kertoo vieraan äidin todenneen lapselleen, että 'tädille on vain maistunut ruoka liian hyvin'.

Äiti lapsineen poistui lopulta paikalta, mutta Virtasen päivä oli pilalla. Keskustelusta jäi hänelle epätodellinen tunne.

Muiden aikuisten ei tarvitse kertoa, että olen lihava.

Sari Virtanen

– Ihmiselle, joka on koko elämänsä kamppaillut ylipainon kanssa, ei tarvitse sanoa siitä erikseen. Tiedän itsekin olevani ylipainoinen ja että ruoka on maistunut. Sain kuulla siitä ihan tarpeeksi teiniaikoina. Eikä kommentteja todellakaan tarvitse kuulla muusta kuin lääkärin tai omasta suusta.

– Muiden aikuisten ei tarvitse kertoa, että olen lihava, Virtanen sanoo.

Vanhemmilla on vastuu siitä, mitä opettavat lapsilleen

Vuodenvaihteessa elämäntaparemontin aloittanut Sari Virtanen aikoo pudottaa painoaan vuoden aikana 50 kiloa. Kommentointi tuntui erityisen pahalta juuri nyt, kun hän yrittää opetella terveelliset elämäntavat.

Hän sanoo, että äitinä tietää lasten kyselevän kaikenlaista, eikä hän ole painostaan kyselleelle lapselle vihainen. Sen sijaan äidin käytös oli anteeksiantamatonta.

Äidin kommentit harmittivat, tuntui hirveän pahalle.

Sari Virtanen

– Äidin kommentit harmittivat, tuntui hirveän pahalle. Eikä asioita selitetä lapsille noin. Omat lapseni opetan siihen, että ihmiset ovat erilaisia eivätkä kaikki ole samasta muotista.

Omille lapsilleen hän ei myöskään halua arvostella muita ihmisiä.

– En todellakaan. Jos on jotain mieltä jostakin ihmisestä, mölyt pitää pitää mahassa. Varsinkin lasten kuullen, koska he ovat imureita, jotka imuroivat vanhempiensa käytöksestä kaiken.

"Miltäs tuntuisi, jos olisit itse arvostelun kohteena?"

Virtanen sanoo, ettei ole aikuisiällä törmännyt vastaavaan painonsa kommentointiin kuin lahtelaisessa kaupassa. Sen sijaan hihittely ja tuijottaminen ovat tulleet tutuksi.

Päätin nostaa nokan pystyyn ja mennä kotiin tekemään terveellistä ruokaa.

Sari Virtanen

Hän toivoo, että ihmiset asettaisivat itsensä toisen asemaan.

– Miltäs tuntuisi, jos olisit itse arvostelun kohteena. Ei kukaan ole tahallaan ylipainoinen. Varmasti moni yrittää tehdä jotakin asian eteen. Katseet, hihittely ja kommentit, ne ovat myrkkyä.

Välikohtaus veti mielen matalaksi, ja Virtanen harkitsi jopa hetken, rynnistäisikö suoraan kauppaan ostamaan lohdutukseksi herkkuja.

– Kyrsi niin paljon. Mutta sitten päätin nostaa nokan pystyyn ja mennä kotiin tekemään terveellistä ruokaa. Tuli olo, että minä näytän, että pystyn tähän! Että ei kaikki aina ole vain siitä kiinni, että ruoka maistuu liian hyvin.