1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Patrialta taas suuri kauppa Persianlahdelle – Arabiemiraatteihin myytiin 40 panssariajoneuvoa

AMV-vaunut valmistetaan Puolassa. Arabiemiraattien sekaantuminen Jemenin sotaan ei haitannut kauppaa.

talous
rosomak-vaunu ja puolainen sotilas
Puolassa valmistettu Patrian AMV-ajoneuvo. Leszek Szymanski / EPA

Patria on myynyt panssaroituja AMV-ajoneuvoja Yhdistyneiden Arabiemiraattien armeijalle. Patria puhuu "merkittävästä määrästä". Valtioneuvoston myöntämän vientiluvan perusteella tuo määrä on 40 ajoneuvoa.

Kaupan hintaa Patria ei kerro. AMV on maavoimien taisteluajoneuvo, johon voidaan liittää erilaisia aseistusvaihtoehtoja. Patrian nyt tekemään kauppaan ei kuulunut aseistusta.

Arabiemiraatteihin vietävät vaunut valmistaa Patrian puolalainen yhteistyökumppani, joka on jo yli kymmenen vuotta valmistanut AMV-ajoneuvoja Rosomak-nimellä.

Liiketoimintajohtaja Mika Karin mukaan syynä on se, että tuotanto on saatu hyvin nopeasti käyntiin. Puolan Rosomakilla oli vapaata kapasiteettia.

– On myös myönnettävä, että Puolan alemmilla työvoimakustannuksilla saadaan kilpailuetua, hän sanoo. Karin mukaan sekä aikataulu että hinta ovat tekijöitä kilpailussa, joka on alalla erittäin kovaa.

Arabiemiraatit sotii Jemenissä

Arabiemiraatit osallistuu Saudi-Arabian johtamassa liittoumassa sotaan Jemenissä, sekä ilma- että maavoimillaan.

– Ulkoministeriön lausunnossa ei nähty ulko- tai turvallisuuspoliittista estettä vientiluvalle, sanoo neuvotteleva virkamies Sanna Poutiainen puolustusministeriöstä.

Patria on tehnyt kauppaa Arabiemiraatteihin aiemminkin. AMV-vaunuja myytiin vuonna 2008 "pieni määrä", ja maan merivoimille yhtiö on myynyt partioveneisiin kiinnitettäviä Nemo-kranaatinheitinjärjestelmiä.

Aiemmin Patria on saanut myyntiluvan 36:lle Nemo-heitinjärjestelmälle Saudi-Arabiaan, joka on siis Jemenin sotaan osallistuvan liittouman päävaltio. Heittimet on toimitettu Kanadaan, missä ne asennetaan Saudi-Arabiaan vietäviin amerikkalaisiin taisteluajoneuvoihin.

Lue seuraavaksi