Aiotko kunnostaa suojellun talon? Kysy museolta apua

Paksut hirret, lohenpyrstöliitokset, moniruutuiset ikkunat ja multapenkkirakenteet. Porakivet, kylmät kuistit, pihasaunat. Pellava, selluvillat ja sahanpurut. Vanhat rakennukset viehättävät ja herättävät ihastusta, mutta saattavat aiheuttaa päänvaivaa tee se itse -remontoijalle. Mitä saa ja mitä voi? Mitä ei voi tehdä?

ilmiöt
Kuvassa punainen vanha talo.
Suojeltu talo.

Toiset rakastavat, toiset kammoksuvat. Vanhat rakennukset taitavat olla jälleen asia, joka jakaa ajatukset vähintään kahteen leiriin. Ihanat, sielukkaat, hyvää henkeä henkivät vai kamalat, varmat homeloukut ja järisyttävät työleirit.

Ajattelee rakennuksia uudisrakentajan tai perinnerakentajan näkövinkkelistä, eivät ne yleensä jätä kylmäksi ketään. Rakennukset joissa on eletty, naurettu, itketty, vihattu ja rakastettu jo vuosikymmenten tai vuosisatojen ajan, ansaitsevat vain parasta. Mutta mitä se on, se paras?

Monet kuvittelevat, että suojelumerkintä tarkoittaa automaattisesti sitä, että rakennukselle ei saa tehdä mitään. Näinhän asia ei ole.

Pirkko Järvelä, maakunta-amanuenssi

– Kyllä museoviranomaiset lähtevät siitä, että rakennuksen käyttö on sen parasta suojelua, kertoo maakunta-amanuenssi Pirkko Järvelä K.H.Renlundin museosta.

Sr-merkintä kaavassa tarkoittaa sitä, että rakennus on määrätty säilytettäväksi tai suojelluksi. Rakennuksia voi suojella kahdellakin tapaa. Maankäyttö- ja rakennuslailla tai rakennussuojelulailla. Suojelulla halutaan turvata talovanhusten arkkitehtuuriset, rakennushistorialliset ja kulttuurihistorialliset arvot.

Suojelumerkintä kaavassa saattaa aiheuttaa ylimääräistä pohdintaa kiinteistökauppojen väännössä. Onko rakennus tuomittu iäksi samaan asuun missä se on nyt? Uskaltaako, saako ja voiko? Kysymyksien kanssa on hyvä kääntyä museon puoleen.

– Monet kuvittelevat, että suojelumerkintä tarkoittaa automaattisesti sitä, että rakennukselle ei saa tehdä mitään. Näinhän asia ei ole. Aika useasti puhelimeni kyllä asiasta soi, kun ihmiset haluavat tietää, mitä se tarkoittaa, se suojelu.

Kuvassa vanha takka.
K.H. Renlundin museo

Ilmaisia neuvoja museolta

Kokkolassa maakuntamuseolta saa neuvoja vaikkapa korjausavustusten täyttöön. Myös vanhojen rakennusten oma korjauskortisto ja ilmaiset neuvot löytyvät samasta paikasta.

– Korjauskortistosta löytyy ohjeita esimerkiksi hirsien kengittämiseen, lämpöratkaisuihin sekä ikkunoiden kunnostuksiin. Tällä hetkellä meidän palvelumme ovat ihan ilmaista. Mielellämme käymme kohteissa, annamme apua vaikkapa korjausavustuksen täytössä, vinkkaa maakunta-amanuenssi.

Periaatteena on, että esimerkiksi rakennusperinnön kunnostusavustusta haettavassa kohteessa olisi suojelumerkintä, vaikka se ei ole pakko. Kunnostusavustus tukee rakennuksen säilyttävää korjausta. Kaikki merkittävät rakennukset eivät ole suojeltuja.

Harvemmin joku ottaa yhteyttä ja haluaa oman tilansa tai talonsa suojeluun.

– Ei sekään ihan tavatonta ole. Yleensä se kuitenkin on lähiympäristö, joka on huolissaan rakennuksen säilymisestä, kertoo Pirkko Järvelä maakunta-amanuenssi.

Poikkeuslupaa tarvitaan, mikäli halutaan remontoida erityislailla suojeltua rakennusta uuteen käyttötarkoitukseen.