Hyppää sisältöön

Kemin kaupunginjohtaja: Lapin yliopisto toimii ammattikorkeakoulujen sopimuksen vastaisesti

Kemi ja Tornio eivät hyväksy Lapin yliopiston pyrkimystä Lapin ammattikorkeakoulun suurimmaksi omistajaksi. Omistuspohjan muutosta pidetään jopa ammattikorkeakoulujen fuusiosopimuksen vastaisena, koska yhdistymisen kantava ajatus oli, että millään taholla ei olisi enemmistöä.

Kuva: Risto Koskinen / Yle

Kemissä ja Torniossa ei ole katsottu hyvällä Lapin yliopiston pyrkimystä Lapin ammattikorkeakoulun suurimmaksi omistajaksi. Kemin kaupunginjohtaja Tero Nissisen mielestä koko hanke on kolmen vuoden takaisen ammattikorkeakoulujen fuusiopäätöksen vastainen.

– Oli oikein kantava ajatus, että tehdään tasapainoinen omistusrakenne, ettei millään taholla ole enemmistöä. Eli asiat joudutaan miettimään yhdessä. Silloin yliopisto ilmoitti, että he eivät kahdella prosentilla pyri ikinä mihinkään avainasemaan.

– Nyt kun on kolme vuotta mennyt, niin maailma on tietysti muuttunut, mutta niin ovat ehdotuksetkin. Siinä mielessä emme ole prosessia hyvällä katsoneet, Nissinen sanoo.

Lapin yliopisto omistaa tällä hetkellä ammattikorkeakoulusta vain kaksi prosenttia, mutta jos Rovaniemi ja Rovaniemen koulutuskuntayhtymä myyvät osuutensa, yliopiston omistus nousee 51 prosenttiin.

Jos rahoituksia edelleen leikataan korkeakoulutukselta valtakunnan tasolla, niin ehkäpä säästökohteet eivät löydy ensimmäisenä yliopiston ja amkin ydinkampukselta.

Tero Nissinen

Huolena mahdollisten leikkausten kohdentuminen

Rovaniemen valtuustoryhmät kokoontuvat perjantaina selvittämään omistusjärjestelyjen poliittista kannatusta.

Kemissä ja Torniossa arvellaan, että vallan siirtyminen voi vaikuttaa koulutusleikkauksiin, jos talous edelleen heikkenee.

– Jos rahoituksia edelleen leikataan korkeakoulutukselta valtakunnan tasolla, niin ehkäpä säästökohteet eivät löydy ensimmäisenä yliopiston ja amkin ydinkampukselta. Lapin yliopistolla on huoli Oulun suuntaan. Meillä on huoli maakunnan sisällä, Nissinen toteaa.

Raastaa luottamusta, jolle on erityinen tarve

Monelta taholta on myönnetty, että Lapissa on alueellisia jännitteitä ja epäluottamusta. Luottamusta koitetaankin rakentaa, koska vain sen avulla maakunnallinen itsehallinto ja sote-uudistus voidaan saada onnistuneesti maaliin.

Ammattikorkeakoulun omistuksen muutoshanke ei nyt varsinaisesti ainakaan kasvata luottamuspääomaa.

– Luottamus yleensä rakentuu teoista. Me katsomme miten maakunnan pääkaupunki Rovaniemi käyttäytyy tässä asiassa. Tosiasia kuitenkin on, että asiat yhdistyvät ja kun ne aikataulullisesti menevät lähelle toisiaan, niin onhan se selvä, että eri keskustelut vaikuttavat toisiinsa.

– Ei kannata olla niin sinisilmäinen, etteikö se mitään vaikuttaisi, Nissinen sanoo.