1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Tutkimus: talviuinti nostaa infarktien määrää

Uinti kylmässä vedessä nostaa kuolleisuutta sydän- ja aivoinfarkteihin peräti kymmenen prosenttia. Tulos on saatu kiinalaistutkimuksessa, jossa verrattiin talviuinnin harrastajien kuolleisuutta tilastolliseen keskiarvoon kolmenkymmenen vuoden aikajänteellä.

terveys
Miehet uivat avannossa.
Erkki Sillanpää

Suomessa uskotaan avantouinnin edistävän terveyttä monella eri tavalla, ja sitä on myös tuotu esille lyhytkestoisissa tutkimuksissa. Kiinalaistutkimuksen tulos on siinä mielessä hyvinkin hätkähdyttävä.

Tutkimuksesta on julkaistu artikkeli arvostetussa sydänlääketieteen lehdessä International Journal of Cardiology otsikolla "Long-term risks of cardiac and cerebral vascular diseases increased following winter swimming in the cold seawater".

Kiinalaistutkimus on tiettävästi ainoa maailmassa, jossa talviuinnin tai avantouinnin terveysvaikutuksia on seurattu pitkällä ajalla.

– Minun tiedossa ei ole, että siinä mielessä tämä tutkimus on oikein mielenkiintoinen. Tämä korostaa niitä kylmän haittavaikutuksia, jotka ovat hyvin ilmeisiä. Pitkäkestoisempi kylmäaltistus tuottaa juuri tuonkaltaisia tuloksia eli ennen kaikkea sydän ja verenkiertoelimistö joutuu lujille kylmissä vesissä, muun muassa kylmäaltistuksen fysiologisia vaikutuksia tutkiva Työterveyslaitoksen professori Hannu Rintamäki.

Tutkimuksessa seurattiin lähes yhdeksääsataa talviuintikerhon jäsentä. Kun henkilöt olivat kerhon jäseniä, voidaan olettaa heidän harrastaneen uintia aktiivisesti, ja että joukossa ei ollut henkilöitä, joilla olisi ollut selkeitä sydän- tai verenkiertosairauksia. Eli he olivat tavallisia terveitä kaupunkilaisia.

Tulos oli, että talviuintia harrastavia kuoli kolmenkymmenen vuoden aikana 10 prosenttia enemmän sydän- ja aivoinfarkteihin kuin mitä oli tilastollisesti odotettavissa.

– Tämä on pitkä tutkimus ja aineisto on suuri, kun siinä on mukana lähes 900 henkilöä. Kyllä se tuon kokoisessa aineistossa on ihan merkittävä ero, että kyllä tämä tutkimus on siinä mielessä hyvin tehty, professori Rintamäki sanoo.

Uintiajan pituus lisää riskiä?

Tiedossa ei ole kuinka pitkän aikaa kerrallaan kiinalaisuimarit pulikoivat kylmässä vedessä. Suomessa useimmat avantouimarit yleensä pulahtavat vain muutaman kymmenen sekunnin ajan. Pitempi kylmäaltistus on elimistölle aina hankalampi tilanne.

– Esimerkiksi saksalaiset uivat tuollaisessa nolla-asteisessa vedessä tai lähellä sitä olevassa vedessä viidestä kymmeneen minuuttia ja tämän tyyppinen kylmäaltistus on aivan erilainen kuin tavanomainen avantouinti Suomessa, professori Hannu Rintamäki sanoo.

– Minun mielestä tämä tutkimus sellaisenaan ei vielä vaikuta meidän suomalaiseen avantouintikäytäntöön.

– Minusta siihen voisi reagoida sillä tavalla, että Suomessa kehitettäisiin avantouintitutkimusta. Tutkimus on vähän ajoittaista, meillä ei ole tehty systemaattista avantouintitutkimusta. Siitä pitäisi olla tällaisia pitkäaikaisia seurantoja olemassa, Työterveyslaitoksen professori Hannu Rintamäki sanoo.

Lue seuraavaksi