Koe uusi yle.fi

Forssan hätämajoitusyksikkö suljettiin – "Rantasipi oli hyvä, mutta tämä on parempi"

Forssan hätämajoitusyksikkö entisessä Rantasipi-hotellissa on suljettu. Hotellissa tehtiin vielä perjantaina viimeisiä siivouksia ja tavaroiden pakkauksia. Turvapaikanhakijoiden arjesta vastaa Forssassa nyt vastaanottokeskus, jolle tilat löytyivät kerrostalosta.

Kotimaa
Nainen keittää kahvia hellalla
Tiina Kokko / Yle

Ensimmäiset turvapaikanhakijat muuttivat Saksankujalla sijaitsevaan Suomen Punaisen Ristin Forssan vastaanottokeskukseen joulukuussa ja viimeiset nyt torstaina.

Syksyllä entiseen hotelliin avattu hätämajoitusyksikkö on muuton myötä tyhjentynyt. Kun hätämajoitusyksiköllä oli mahdollisuus ottaa vastaan 280 turvapaikanhakijaa, mahtuu vastaanottokeskukseen 200 turvapaikanhakijaa.

Vastaanottokeskuksen johtaja Leena Uskelin kertoo, että tunnelma Forssassa on ollut rauhallinen, mutta myös odottava, kun väki on päässyt muuttamaan laitoksesta kerrostaloasuntoihin.

– Osa joutui siirtymään toisiin vastaanottokeskuksiin, koska hätämajoitusyksikön kapasiteetti oli 280 ja vastaanottokeskuksen on 200 eli Elon matematiikalla kaikki eivät voineet jäädä.

Al-Hasanin perhe sai oman rauhan

Yksi Forssan vastaanottokeskuksessa oleskelulupaa odottavista perheistä on Al-Hasanin perhe. Seitsenhenkinen perhe pääsi muuttamaan hätämajoitusyksiköstä Saksankujalle omaan asuntoon kuukausi sitten.

Turvapaikanhakijaperhe yhteiskuvassa
Isä Ismail Tawfia Al-Hasan, toinen perheen pojista Ahmed Ismail Al-Hasan, yksi perheen kolmesta tyttärestä Reem Ismail Al-Hasan sekä äiti Muna Musa Hamdan asunnossaan Forssan vastaanottokeskuksessa.Tiina Kokko / Yle

Perheen vanhin poika Ahmed Ismail Al-Hasan kertoo, että perhe on tyytyväinen muutosta.

– Meillä on täällä yksityisyytemme, teemme omat ruokamme ja teemme mistä pidämme. Täällä on miellyttävämpää. Meillä on myös enemmän omaa tilaa. Rantasipi oli hyvä, mutta tämä on parempi.

Ahmed Ismail Al-Hasan toivoo, että perhe voisi jäädä. Hän haluaa opiskella ja tehdä työtä Suomessa ja perustaa perheen. Päätöksiä odotellessa, perheen arkeen kuuluu muun muassa kielen opiskelu.

Äiti Muna Musa Hamdan kertoo sujuvasti suomeksi, että perheeseen kuuluu kolme tyttöä ja kaksi poikaa.

Haluan oppia suomea nopeasti, koska haluan puhua suomalaisten kanssa.

Muna Musa Hamdan

– Se on vaikeaa, mutta me opimme. Haluan oppia suomea nopeasti, koska haluan puhua suomalaisten kanssa.

Leena Uskelin kertoo, että Forssan vastaanottokeskuksen väki vaihtelee sen mukaan, miten esimerkiksi oleskelulupapäätökset etenevät.

– Päätöksiä on jo tullut: positiivisia ja negatiivisia.

Millaisia mahdollisuuksia vastaanottokeskus tuo Forssalle (siirryt toiseen palveluun), siitä keskustellaan kaupungissa 16. helmikuuta.