yle.fi-etusivu

Uupunut yrittäjä saattaa olla suurin kasvun este

Uudentyyppinen yritysbarometri kertoo, että kilpailutilanteen ohella tärkein kasvua rajoittava tekijä on yrittäjän oma jaksaminen.

Kotimaa
Pohjois-Pohjanmaan yrittäjien toimitusjohtaja Marjo Kolehmainen
Pohjois-Pohjanmaan yrittäjien toimitusjohtaja Marjo Kolehmainen yllättyi positiivisesti yrityskyselyn kertomista kasvunäkymistäTimo Sipola / Yle

Pohjois-Pohjanmaan yrittäjät selvitti maakunnan yritysten tulevaisuuden näkymiä mittavalla kyselyllä. Kyselyllä haluttiin saada esiin kasvun esteitä ja mahdollisuuksia. Samantyyppinen kysely on aikaisemmin toteutettu Varsinais-Suomessa.

Kyselyn tuloksissa haastavan kilpailutilanteen rinnalle tärkeimmäksi kasvun rajoitteeksi noussut yrittäjän oma jaksaminen on mielenkiintoinen tieto.

– Tälle asialle on tarkoitus jotain tehdä. Tällainen pehmeä ja yrittäjän persoonaan menevä tulokulma on sellainen asia, joka täytyy ottaa tosissaan ja miettiä, miten siinä voitaisiin auttaa. Jos yrittäjä ei jaksa niin ei se yrityskään kasva ja työllistä, kertoo Kolehmainen.

Jos yrittäjä ei jaksa niin ei se yrityskään kasva ja työllistä.

Marjo Kolehmainen

Kasvulle isot odotukset

Pohjois-Pohjanmaan alueen yrittäjät uskovat liiketoimintansa kasvavan kahden seuraavan vuoden aikana. Pohjois-Pohjanmaan yrittäjien Kasvun suunta -kyselyyn vastanneista yrityksistä kasvuun uskoi kaksi kolmasosaa.

Yrittäjille tehdyn kyselyn mukaan samalla ajanjaksolla yrityksiin syntyisi toistatuhatta työpaikkaa. Erityisesti kasvuun uskotaan Oulun seudulla. Parhaat kasvunäkymät ovat kyselyn mukaan ict-alalla.

Liikevaihdollisesti Pohjois-Pohjanmaalla ylivoimaisesti suurin merkitys on kuitenkin maltillisesti mahdollisuuksiensa mukaan kasvavilla yrityksillä, joita on valtaosa yrityksistä.

– Siellä on huomattavasti suurempi kasvupotentiaali tällä hetkellä, sanoo Pohjois-Pohjanmaan yrittäjien toimitusjohtaja Marjo Kolehmainen.

Pohjois-Pohjanmaan yrittäjien Kasvun suunta -kyselyyn vastasi 662 yritystä.

– Tutkimuksessa käytetyn painotuksen takia tulosta ei voi suoraan skaalata koskemaan maakunnan kaikkia 16 000 yritystä. Ihan selvää on kuitenkin, että koko maakunnan tasolla yrittäjien odotuksissa puhutaan useista tuhansista uusista työpaikoista, Kolehmainen arvioi.