1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Video lasten ystävyydestä: "Jos pienet ei osaa pyytää anteeksi, niin ne voi vaan halata"

Hyvät ihmissuhteet eivät ole itsestäänselvyys, vaan niistä on pidettävä huolta. Sosiaalisia taitoja harjoitellaan jo lapsesta asti.

Viisi tyttöä istuu ja nauraa lattialla.
5-vuotiaat Neea, Else, Maisa, Oona ja Nadia ovat hyviä ystäviä. Videolla Else ja Maisa kertovat ystävyydestään.

Tapiolan päiväkodin sinisessä huoneessa on koolla viisikko. 5-vuotiaat Neea, Nadia, Else, Maisa ja Oona ovat ennättäneet olla jo piilosilla, leikkiä hevosilla, pelata muistipeliä, piirtää ja askarrella.

– Me leikittiin kanssa aarrejahtia, piilotettiin yksi lelu ja tehtiin paperista kaukoputki ja kartta ja piilotettiin yksi paperikin. Sitten me etsittiin niitä. Me mentiin Piparkakkumetsän ja Kurametsänkin läpi, siellä se aarre oli, Else ja Maisa kertovat.

Lapset vakuuttavat yhteen ääneen olevansa hyviä ystäviä ja parhaita kavereita. Mutta mitä se ystävyys oikeastaan on?

– Se on sellaista, että tykkää toisesta, auttaa toista ja ottaa leikkiin. Halaa toista, ja jos kaataa toisen vahingossa ja tulee itku, niin pyytää anteeksi, Neea, Nadia ja Oona pohtivat.

– Jos joku on surullinen, niin kaveri ottaa mukaan leikkiin. Ja jos toinen ei vaikka osaa jotain, ja jos se toinen osaa, niin se voi neuvoa siinä, Else ja Maisa lisäävät.

Hyviin suhteisiin kuuluu myös karikkoja

Hyviä ihmissuhdetaitoja opetellaan lapsesta saakka, sanoo Mannerheimin Lastensuojeluliiton Kainuun piirin toiminnanjohtaja Seija Karjalainen. Niitä kannattaa myös vaalia ja ylläpitää.

– Sosiaaliset suhteet ja niiden vaaliminen on elinikäinen projekti. Niitä lähdetään oppimaan ihan lapsesta saakka, koska kasvu ja kehitys tapahtuvat yhdessä toisten kanssa.

– Yksinkertaisimmillaan se vaatii sitä, että on kiinnostunut, mitä toiselle kuuluu. Onhan se mukava huomata myös itse, että joku on oikeasti kiinnostunut siitä, mitä minulle kuuluu. Muistaa, kuinka tärkeää ystävyys on ja käyttää siihen myös aikaa, Karjalainen lisää.

Tyttöjen mielestä ystävyys on sellaista, että tykkää toisesta, auttaa toista ja ottaa toisen mukaan leikkimään. Kuva: Tiia Korhonen / Yle

Karjalaisen mukaan kaikille on tärkeää kuulua johonkin. Se, että on ystäviä ja kavereita, joiden kanssa ollaan tekemisissä. Oikein hyvän ystävän kanssa saatetaan olla muutama vuosi erossakin ja sitten jatketaan "siitä mihin jäätiin".

– Silloin kyse on pitkäaikaisesta ystävyyssuhteesta, se on aina positiivinen asia. Mutta toisinkin päin voi olla. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimuksessa mainittiin, että jos on yksinäisiä lapsia, niin yksinäisyys voi kattaa koko eliniän. Se on todella valitettavaa, Karjalainen toteaa.

Karjalainen muistuttaakin, että hyviin ihmissuhteisiin kuuluu aina myös huonoja hetkiä. Kaikki ei mene aina niin kuin etukäteen voisi kuvitella, mikä on hyvin inhimillistä, Karjalainen sanoo.

– Aina voi pyytää anteeksi, ja asioilla on tapana selvitä. Ystävyyteen kuuluu olennaisena osana se, että on luottamusta. Siltä pohjalta on hyvä rakentaa ystävyyttä edelleen, jos välillä on karikkojakin.

"Me voidaan tulla tänne tarhaan töihin"

Tapiolan päiväkodin 5-vuotiaat tytöt Neea, Nadia, Else, Maisa ja Oona vaihtavat katseita nauraen. He ovat sitä mieltä, että hyvät ystävät eivät riitele koskaan. Tosin joskus saattaa tulla jotain pientä kinaa, ja silloin pitää vain pyytää anteeksi.

MLL:n Kainuun piirin toiminnanjohtaja Seija Karjalainen sanoo, että me kaikki haluamme kuulua johonkin. Sen takia ystävät ja kaverit ovat tärkeitä. Kuva: Tiia Korhonen / Yle

– Sovitaan kaverin kanssa, että anteeksi, nyt kävi vähän huonosti minulla. Jos tekee tahallaan, niin silloin pitää halata. Jos pienet ei osaa pyytää anteeksi, niin ne voi vaan halata, tytöt kertovat.

– Jos pienet osaa pyytää anteeksi, niin ne voi halata ja pyytää samalla anteeksi. Jos sitten sattuukin niin, että sellainen oikein lempiystävä ei otakaan leikkiin, niin sitten voi sanoa, että muistitko enää, että olin sinun ystävä, lapset jatkavat.

Lapset aikovat olla kavereita myös myöhemmin ja ihan aikuisenakin.

– Me voidaan tulla tänne tarhaan töihin, samalla voidaan olla taas ystäviä ja määräillä kaikkea kivaa, Else sanoo.