Huumeruiskujen vaihtopisteen suosio kasvaa: "Porissa paljon suonensisäisten käyttöä"

Porin huumeneulojen vaihtopisteen asiakasmäärä kasvoi viime vuonna neljänneksellä edellisvuodesta. Käytettyjä ruiskuja pisteeseen tuotiin yli 130 000 kappaletta.

suonensisäisten huumeiden käyttö
Käytettyjä huumeruiskuja neulanvaihtopisteessä Oulussa.
Yle

Porin huumeneulojen vaihtopisteen käyttö jatkaa kasvuaan.

Huumeneuloja tuotiin vaihtopisteeseen viime vuonna yli 130 000 kappaletta. Lisäystä edellisvuoteen oli vajaat 40 000 ruiskua.

Yli sata asiakasta

Käytettyjä huumeneuloja vaihdetaan puhtaisiin perusturvan neuvonta- ja palvelupiste Helpissä. Pisteessä asioi viime vuonna 126 asiakasta, mikä on miltei neljännes enemmän kuin edellisvuonna. Asiakaskunta vaihtelee 18-vuotiaasta 58-vuotiaaseen.

– Lisääntyneet kävijä- ja vaihtomäärät osoittavat, että alueellamme on paljon suonensisäisten huumeiden käyttöä. Samalla ne kertovat siitä, että Helpin asiakkaat kokevat sen tarjoaman palvelun tarpeelliseksi, eivätkä halua tartuntatautien leviävän, hoitaja Vesa-Matti Lehtinen sanoo.

Helpin tavoitteena on vähentää tartuntatautien leviämistä. Monilla suonensisäisiä huumeita käyttävillä on C-hepatiitti. Kävijöitä pystytään myös ohjaamaan hoitoon.

Isolla osalla suonensisäisiä huumeita käyttävistä on C-hepatiittitartunta.

Hoitaja Vesa-Matti Lehtinen

15 uutta hepatiittitartuntaa

Porin seudulla todettiin viime vuonna 15 uutta hepatiittitartuntaa. Uusia HIV-tartuntoja ei kirjattu lainkaan. Myös uusien C-hepatiittitartuntojen määrä on laskenut viiden vuoden takaisesta yli kolmanneksella.

– Puhtaat ja kertakäyttöiset välineet ovat tärkeitä, sillä isolla osalla suonensisäisiä huumeita käyttävistä on C-hepatiittitartunta. Neuloja vaihtamalla voidaan ehkäistä joskus hyvinkin vaikeahoitoisia pistotulehduksia, Lehtinen toteaa.