Palkittu valmentaja: Valmennan oman urheilunsa asiantuntijoita

Jyväskylän Kenttäurheilijoiden valmennuspäällikkö Jarkko Finni palkittiin eilen Keski-Suomen Urheilugaalassa vuoden valmentajana. Valinnan taustalla on Jyväskylän Kenttäurheilijoiden loistava menestys.

Urheiluvalmennus
Jarkko Finni.
Jarno Ranta.

Viime vuosien aikana useammin ja useammin suomalaisen yleisurheilun huippujen huppareista on löytynyt kirjainyhdistelmä JKU. Jyväskylän Kenttäurheilijat on niittänyt menestystä, ja sen viimeisin kruunu on triplavoitto, kun seura kuittasi viime vuodelta Kultaisen juoksijan,, Valtakunnallisen seuraluokittelun voiton ja Kalevan Maljan voiton.

Menestys ei ole sattumalta tullutta, sanoo vuoden valmentajana Keski-Suomen Urheilugaalassa palkittu valmennuspäällikkö Jarkko Finni.

– Taustalla on pitkäjänteinen työ, se on ykkösasia. Seuran vahvuus on myös hyvä henki ja hyvä meininki, sen päälle on hyvä rakentaa valmennusta. Menestys perustuu sekä hyviin urheilijoihin että hyviin valmentajiin, Finni sanoo.

JKU on myös panostanut valmennukseen.

– Meillä on mahdollisuus valita valmentajia. Valmentajaksi ei pääse ihan sillä, että nostaa vanhempainillassa käden ylös, vaan hyviä valmentajia on tarjolla, ja heitä on saatu myös hyvin sitoitumaan toimintaan. Liikuntatieteellinen tiedekunta on tässä vahva lisä, Finni sanoo.

Jarkko Finni valmentaa myös itse. Hän ei osaa edes sanoa kuinka monta valmennettavia on ollut, kymmeniä kuitenkin. Tällä hetkellä Finni valmentaa muun muassa pika-aituri Emma Koistista, joka sijoittui 19-vuotiaiden EM-kisoissa viidenneksi ja voitti Pohjoismaiden mestaruuden.

–Valmentajana pyrin opettamaan valmennettavaa olemaan oman urheilunsa asiantuntija, että urheilija oppii kuuntelemaan omaa kehoaan ja tekemään sen perusteella ratkaisuja. Yleensä kun tämä on onnistunut, tuloksetkin ovat olleet hyviä, Finni sanoo.

Jarkko Finnia haastatteli Minna Matintupa.