Hyppää sisältöön

Spotify pakotti kirjaston keksimään musiikkiosastolle uutta käyttöä

Yli kymmenen vuotta sitten kirjastoissa huomattiin, että cd-levyjen lainaukset kääntyivät laskuun. Lainaukset vähentyivät samaa tahtia kuin fyysisen cd-levyn merkitys musiikin taltiointivälineenä väheni. Riihimäellä musiikkiosaston tilan valtaavat nyt sarjakuvat ja dvd-levyt.

Riihimäen kirjastossa on tällä viikolla ollut poikkeusjärjestelyjä. Kuva: Miki Wallenius / Yle

Riihimäen kaupunginkirjastossa koettiin cd-levyjen kovimmat lainausluvut 1990-luvun lopulla ja 2000-luvun alkupuolella.

Myös Tampereella suuressa Metso-kirjastossa cd-levyjen lainausmäärät nousivat Kirjasto-lehden mukaan nopeasti vuoteen 2003 saakka. Sitten cd-aineiston lainaus alkoi vähitellen laskea. Tähän laskuun kirjastoissa kuitenkin reagoitiin hitaasti.

Kirjastoissa on musiikkiäänitteitä 2,3 miljoonaa kappaletta

Riihimäellä äänitteiden lainaus on vähentynyt vuosi vuodelta hitaasti, mutta varmasti. Viime vuonna pudotusta oli  noin neljä prosenttia, vaikka muuten kirjaston käyttö kaupungissa selvästi kasvoi.

Riihimäen kaupunginkirjastossa cd-levyjä on noin 20 000 kappaletta. Niitä lainattiin viime vuonna hieman yli 31 000 kertaa.

Vielä 80- ja 90-luvulla tämä oli hyvin käytetty osasto.

Kaija Viskari

Tilastokeskuksen mukaan musiikkiäänitteitä oli Suomen yleisissä kirjastoissa vuonna 2014 yli 2,3 miljoonaa kappaletta. Näiden kokoelmien kasvu on tilastojen mukaan pysähtynyt viime vuosina.

Lainamäärä on pudonnut vajaaseen puoleen vuosituhannen vaihteesta. Syynä pidetään yleisesti netin musiikin kuuntelumahdollisuuksien yleistymistä.

Samaa todistaa myös Riihimäen kirjastontoimenjohtaja Kaija Viskari.

– Vielä 1980- ja 1990-luvuilla tämä oli hyvin käytetty osasto. Mutta Spotifyn ja muiden uusien musiikin kuuntelumahdollisuuksien myötä tarve on muuttunut.

Niinpä Riihimäen kirjaston väki teki päätöksen, että 30 vuotta toimineen kirjastorakennuksen osastojärjestykseen tehdään iso muutos. Musiikkiosasto sai väistyä.

Erillinen musiikkiosasto sai väistyä

Kirjaston katutasossa sijainnut erillinen musiikkiosasto purettiin tällä viikolla ja sen aineisto siirrettiin yläkertaan osaksi muuta yleistä lainattavaa aineistoa.

Kaija Viskari purki tällä viikolla erillista musiikkiosastoa Riihimäellä. Tilalle tulee itsepalveluosasto. Kuva: Miki Wallenius / Yle

Musiikkiosaston tilalle kirjasto asettaa esille sellaista aineistoa, jota käyttäjät ovat oppineet käyttämään ja lainaamaan itsenäisesti, ilman henkilökunnan apua.

Osastolla on itsepalvelu, jolloin aineiston lainaus ja palautus sujuu automaattia käyttämällä.

– Tänne tulevat aikuisten sarjakuvat, sci-fi ja fantasiakirjallisuus, kaskut, dvd-elokuvat ja musiikki-dvd:t. Myös vieraskielinen kaunokirjallisuus siirtyy tänne.

Tilasta tehdään samalla avoimempi ja viihtyisämpi, jossa sarjakuvia voi lueskella vaikka sohvalla loikoillen.

Lehtien luku kokee sähköistymisen

Ajan mukanaan tuoma muutos näkyy myös Riihimäen kirjaston lehtilukusalissa.

– Lehtiä on lopetettu, mutta koska määrärahojakin on vähemmän, niin lehtiä on karsittu sitä mukaa mitä vähemmän niitä kysytään tai lainataan.

Maaliskuussa Riihimäen kirjasto saa käyttöönsä suuria näyttöpäätteitä, joilta voi lukea helposti netissä olevia elektronisia lehtiä.

– Silloin valikoima myös suurenee, Viskari iloitsee.

Musiikki valtasi tilaa kotiseutukokelmalta

Tällä viikolla Riihimäen kirjaston yläkertaan siirrettiin isoja musiikkiosaston hyllyjä.

Lehtiä on karsittu sitä mukaan mitä vähemmän niitä kysytään tai lainataan.

Kaija Viskari

Yläkertaa jouduttiin samalla laajentamaan ottamalla käyttöön yksi työhuone ja kotiseutukokoelman taltiointiin tarkoitettu huone.

– Tänne siirtyi koko musiikkiosasto, siis nuotit, cd:t ja kirjat. Kaikki materiaali, Viskari listaa.

Erityisen ylpeä kirjaston väki on nuottikokoelmastaan. Sille on jatkuvaa käyttöä.

Nuottinimekkeitä kirjastossa on noin 10 000 kappaletta. Niitä lainattiin viime vuonna 9 900 kertaa.

– Meillä on tämän alueen paras nuottikokoelma. Olemme satsanneet tähän, Kaija Viskari kehuu.

.
.