Heikki Hursti pettyi hävikkiruokaa myyviin – "Kuulostaa tosi kurjalta"

Hursti ei kuitenkaan usko, että hävikkiruualla bisnestä tekevät tulevat vaikuttamaan Laupeudentyö ry:n toimintaan. Hänestä ylijäämäruoka pitäisi jakaa ilmaiseksi sitä tarvitseville.

Heikki Hursti
hursti 2.jpg
Heikki Hursti jakaa ruokaa vähäosaisille.Yle Jaani Lampinen

Laupeudentyö ry:n toiminnanjohtaja Heikki Hursti suhtautuu varsin penseästi Helsinkiin perustettaviin hävikkiruokien uudelleenmyyntiin keskittyviin yrityksiin.

Yle Helsinki kertoi torstaina uusista hankkeista hävikkiruuan hyödyntämiseksi. Esimerkiksi syksyllä avattavaksi suunnitellun ruuankierrätyskeskuksen tarkoituksena on kerätä ruokaa muun muassa kaupoista ja ravintoloista. Kerättyä ruokaa on tarkoitus myydä ravintolassa, antaa ruoka-aputoimijoille tai tehdä niistä säilykkeitä.

Uusi netin välityksellä toimiva yritys sen sijaan myy ravintoloiden lounaspöydästä yli jääviä ruokia take away -annoksina alennettuun hintaan.

Hursti kertoo, että ei ole kuullut ruuankierrätyskeskuksesta tai lounaspöydän ylijäämiä myyvästä yrityksestä.

– Ihmettelin, että mikä tämä homma on, kun vanhaa ruokaa aletaan myymään. Koen sen vieraana, kun niitä tällä hetkellä annetaan ilmaiseksi niille, jotka sitä tarvitsevat, Hursti jyrähtää.

Hursti kertoo saavansa ruokajakeluunsa ruuat kaupoista ja isommista tehtaista.

– Joiltain ravintoloilta on saatu esimerkiksi leipää pakkasesta, mutta niitä tulee ehkä kerran kahdessa kuukaudessa. Katajanokan ravintolasta on saatu eineksiä, kun on jäänyt yli.

Hurstin toiminta tuskin tulee kärsimään

Pitkän linjan hyväntekijän korvaan hävikkiruualla rahan tekeminen särähtää pahasti.

– Kuulostaa tosi kurjalta, eikä niin saisi tehdä. Vanha ruoka pitäisi jakaa ilmaiseksi. Voi tulla elinkeinovirastosta ja muualtakin vielä asioihin puuttumista. Ja vaikka ei tulisikaan, niin kyllä se tuntuu aika kurjalta, kun kuitenkin kaikkea hävikkiä suositellaan jakamaan eteenpäin apua tarvitseville. Kun joku alkaa tekemään siitä tällaista bisnesluontoista hommaa, niin en kyllä itse ole millään tavoin siunaamassa tällaista toimintaa, Hursti harmittelee.

Hän ei kuitenkaan usko, että Laupeudentyön oma toiminta tulee kärsimään uusista tulokkaista.

– Ei tämä tule meidän työhön vaikuttamaan yhtään mitenkään. Meillä on niin upeat ja hyvät meitä auttavat toimijat, jotka mahdollistavat meille tämän jakamisen. Siihen ei tule muutosta.

Hursti sanoo tarkkailevansa tilannetta, mihin suuntaan toiminta hävikkiruuan suhteen on kääntymässä. Hän ei usko, että yritykset haluavat antaa ilmaiseksi ruokaa toisten myytäväksi.

– Jos me lähdettäisiin myymään jotakin, niin kyllä tämä työ loppuisi äkkiä. Ei sillä olisi kannattavuutta. Tämä luotettavuus on saatu sen takia, että kun olette lahjaksi saaneet, niin lahjaksi antakaa, Hursti siteeraa Raamattua.