Sorateiden kuninkuuslaji saa oman museon – Kangasalle perustetaan Rallimuseo joukkorahoituksella

Suomalainen rallihistoria on saamassa oman museon auto- ja tieliikenteen valtakunnallisen erikoismuseon Mobilian yhteyteen Kangasalle. Tavoitteena on rahoittaa ensi kesänä avattava museo isolta osin joukkorahoituskampanjalla.

Simo Lampinen ajaa rallia Saabilla 70-luvulla. Kuva: Mobilia

Sora lentää, valtava pölypilvi leviää maisemaan, jarrut kirskuvat ja moottori ärjähtää.  Tuleeko mutkasta Simo Lampinen vai joku muu? Suomalaisen rallikansan jännityshetkiä on koettu vuosikymmeniä ja nyt historia kootaan yhden katon alle museoon. Maailmanmestarit, perinteikkäät kilpailut ja autot.

Uusi Rallimuseo perustetaan auto- ja tieliikenteen valtakunnallisen erikoismuseon Mobilian yhteyteen Kangasalle. Se kertoo rallin historiasta 1900-luvun alusta nykypäivään sekä erityisesti suomalaisesta rallihistoriasta Jyväskylän Suurajojen perustamisesta lähtien.

Mobilian tiedotteen mukaan Rallimuseo esittelee muun muassa ralliautojen kehitystä 1950-luvulta alkaen. Myös Mobiliassa jo oleva Rally Hall of Fame siirtyy Rallimuseon osaksi.

Kehitteillä on lisäksi aivan uudenlainen rallisimulaattori yhteistyössä Tampereen yliopiston kanssa.

Joukkorahoitus avuksi

Suomen Rallimuseo aiotaan isolta osin rahoittaa joukkorahoituskampanjalla.  Tavoitteena on 80 000 euroa. Mobilia säätiö ilmoittaa kuitenkin avaavansa museon Kangasalle ensi kesänä, vaikka tavoite ei tulisi täyteen.

Mobilian mukaan tarvitaan rallista innostuneiden yksityishenkilöiden ja yritysten apua, jotta Rallimuseo saadaan rakennettua suunnitellussa laajuudessa. Kampanjalla ei kerätä lahjoituksia, vaan tarvittavat varat näyttelyn toteuttamiseen kootaan pääsylippujen ja tukijatuotteiden ennakkomyynnillä. 

Esimerkiksi Tampereelle avattavan Suomen pelimuseon joukkorahoituskampanja osoittautui viime vuonna menestykseksi.

Rallin monitaituri Simo Lampinen Saabin ratissa 70-luvulla. Kuva: Mobilia

Suojelijana Simo Lampinen

Rallimuseon suojelijana toimii Rallin nelinkertainen Suomen mestari, Jyväskylän Suurajot kolme kertaa voittanut legenda Simo Lampinen.

– Nyt on oikea hetki tehdä Rallimuseo, sillä rallihan on kansan urheilua Suomessa, toteaa Lampinen.