Syyrian oppositio lupaa saapua Geneven neuvotteluihin – mutta ei aio neuvotella

Syyrian rauhanneuvottelut alkoivat tänään perjantaina Sveitsissä, vaikka keskeinen oppositioryhmä ei tullut paikalle.

Ulkomaat
Staffan de Mistura.
Staffan de Mistura.Fabrice Coffrini / AFP

Keskeinen Syyrian oppositiota edustava ryhmä on ilmoittanut saapuvansa sittenkin YK:n johtamiin rauhanneuvotteluihin, jotka alkoivat tänään perjantaina Sveitsin Genevessä.

Saudi-Arabian tukema opposition neuvottelukomitea aikoo lähettää Geneveen noin kolmekymmentä ihmistä, ryhmän edustaja sanoi uutistoimisto AFP:lle.

Uutistoimisto Reutersin mukaan oppositiokomitea on tähdentänyt, että se saapuu Geneveen keskustelemaan YK:n Syyria-erityislähettilään Staffan de Misturan kanssa eikä aio neuvotella Syyrian hallituksen kanssa.

– He saapuvat puhuakseen de Misturan kanssa, YK:n kanssa. Eivät ollakseen suoraan yhteydessä hallitukseen tai aloittaakseen poliittista neuvotteluprosessia hallituksen kanssa, aktivisti Farah al-Atassi sanoi Reutersille komitean puolesta.

De Mistura sanoi hiukan aiemmin olevansa luottavainen sen suhteen, että hän pääsee tapaamaan oppositiovaltuuskunnan sunnuntaina.

Lykkääntyneisiin neuvotteluihin on toistaiseksi saapunut vasta Syyrian hallituksen delegaatio. Ääri-islamistiset Isis ja Al-Nusran rintama eivät saaneet kutsua.

Lähteet: Reuters, AFP, AP