Jeltsinin maine Venäjällä heikkenee heikkenemistään

Maan ensimmäinen presidentti on venäläisille taloudellisesti synkän 1990-luvun ruumiillistuma, sanoo mielipidetutkimuksen tehneen yhtiön johtaja.

Venäjän presidentti Vladimir Putin ja entinen presidentti, nykyinen pääministeri Dmitri Medvedev laskivat kukkia edeltäjänsä Boris Jeltsinin juuri paljastetulle muistomerkille Jekaterinburgissa viime vuoden marraskuussa. Kuva: Aleksandr Astafjov / Venäjän hallituksen tiedotustoimisto / EPA

Yhä useampi venäläinen on sitä mieltä, että ensimmäinen neuvostovallan jälkeinen presidentti Boris Jeltsin oli syypää Venäjän 1990-luvun syvään talouskriisiin. 

Tuoreen mielipidekyselyn mukaan 50 prosenttia venäläisistä syyttää kriisistä Jeltsiniä. Vuonna 2007 tehdyssä kyselyssä osuus oli 36 prosenttia.

Enää kuusi prosenttia on sitä mieltä, että Jeltsin teki kaiken mahdollisen auttaakseen Venäjän jaloilleen. 34 prosenttia arvelee hänen kyllä yrittäneen mutta epäonnistuneet, VTsIOM (siirryt toiseen palveluun)-kyselytutkimusyhtiön luvut kertovat. Yhdeksän vuotta sitten nämä osuudet olivat 13 ja 45 prosenttia.

Ykköseksi Jeltsinin syntilistalla, joukkotyöttömyyden ja tuottavuuden romahtamisen edelle, arvioitiin Tšetšenian sota.

Nuoret tuntevat vain maineen

Kehuja Jeltsinin hallinnolle liikenee niukasti. 17 prosenttia kuitenkin kiittää säännöstelyn ja jonojen poistumista, yksityisomaisuuden palauttamista ja demokratian ja kansalaisoikeuksien kohenemista. Vuonna 2007 kiitoksia näistä asioista antoi 23–30 prosenttia.

VTsIOM:n johtajan Aleksei Firsovin mukaan Jeltsinistä on tullut 1990-luvun ruumiillistuma. Useimmilla ihmisillä on noista vuosista yhä synkemmät muistot, Firsov sanoo.

Erityisen negatiivisia kuitenkin ovat ne, joilla ei muistoja tuosta ajasta olekaan: nuoret, joille Venäjän ensimmäinen presidentti on Firsovin sanoin pelkkä historiallinen hahmo.