Koe uusi yle.fi

Sananvapaus Hongkongissa kaventui edelleen

Lehdistönvapautta Kiinan erityishallintoalueella vähensivät itsesensuuri ja Kiinan keskushallinnon väliintulo, arvioi kansainvälinen journalistiliitto IFJ.

Ulkomaat
Lähikuva suojalaseihin pukeutuneista mielenosoittajista sateenvarjojen alla.
Hongkongilaiset puolustivat kansalaisvapauksiaan mielenosoituksessa lokakuussa 2014. Dennis M. Sabangan / EPA

IFJ:n (siirryt toiseen palveluun) raportin mukaan sananvapaus kaventui Hongkongin lisäksi myös toisella Kiinan erityishallintoalueella, Macaussa, sekä Manner-Kiinassa. Raportti julkistettiin keskellä kohua, joka liittyy viiden hongkongilaisen kirjakauppiaan katoamiseen.

Viisi Kiinan johtoa arvostelevia kirjoja julkaisseen Mighty Current -yhtiön työntekijää katosi viime vuoden lopulla. On epäilty, että Kiinan hallinto on kaapannut kirjakauppiaita Manner-Kiinassa. Yksi miehistä katosi Hongkongissa ja yksi lomamatkalla Thaimaassa.

IFJ:n mukaan Hongkongin asukkaat ovat hyvin huolissaan sananvapaudesta ja henkilökohtaisesta vapaudestaan. Järjestön mukaan Kiinan keskushallinnon kiriityneen otteen syynä on mm. ensi vuodeksi kaavailtu Hongkongin hallintojohtajan vaali.

Hongkongin siirtyessä vuonna 1997 Britannialta Kiinan hallintaan, sovittiin että aluetta johdetaan "yksi maa, kaksi järjestelmää -periaatteella, joka takaa mm. lehdistön vapaan toiminnan.

Lähteet: AFP, Yle Uutiset