Helsingin tuomiokirkon urkuri vedenpaisumuksesta: Luulin, että trumpettiääni jäi päälle

Harri Viitasen mukaan kirkkourkujen pauhu jäi auttamatta alakynteen, kun tuhansien litrojen vesimassat kohisivat kirkontornista alttarille. Helsingin tuomiokirkon tuhoja kartoitetaan lauantaina mittavan vesivahingon jälkeen.

Puhaltimet kuivattivat Helsingin tuomiokirkon keskikäytävää lauantaina 30. tammikuuta 2016. Kuva: Timo Jaakonaho / Lehtikuva

Kanttori Harri Viitasen iltaharjoitukset Helsingin tuomiokirkossa venyivät lauantaiaamuyöhön asti. Viitanen sattui olemaan yksin paikalla, kun putki rikkoontui kirkontornissa.

– Pystyin päästämään palokunnan sitten sisään, Luojan kiitos.

Putkivika johti massiiviseen vesivahinkoon pääkaupungin maineikkaimmassa kirkossa. Sprinkleriputkeen päässyt vesi oli pakkasilla jäätynyt ja sään lauhduttua sulanut, mikä rikkoi putken ja laukaisi sprinklerijärjestelmän.

Tapahtumaketju sai alkunsa myöhään perjantai-illalla samaan aikaan, kun kanttori Viitanen viritti kirkkosalin urkuja Suomen valtiojohdon vierailun edellä.

Urkujen suurikin sointi on melko pientä verrattuna siihen ääneen.

Harri Viitanen

– Tietenkin kun meillä on tulossa valtiopäivien avajaisten jumalanpalvelus ensi keskiviikkona, niin ne olivat lähinnä siihen liittyviä töitä, Viitanen kertoo.

– Laitoin yhden trumpettiäänikerran päälle ja kuuntelin toiseen verraten, minkälainen on viritys. Kun olin minuutin verran ehtinyt soittaa, mietin jäikö joku ääni uruista päälle. Vaikka en painanut kosketinta, se silti soi, Viitanen oli luullut.

Ääni oli kirkon hälytin. Sen hoksattuaan kanttori meni äkkiä ikkunaan ja yritti ensimmäisen arvauksen mukaisesti katsoa, roihusiko tulipalo.

– Sitten kuului aivan valtava veden kohina. Urkujen suurikin sointi on melko pientä verrattuna siihen ääneen, mikä sitten lopulta tuli.

Vesivahingon suuruutta arvioidaan tarkemmin lauantaina. Kirkkosali on avoinna normaalisti, krypta pysyy kiinni vielä ainakin ensi viikon ajan. Lauantaina kirkkosalissa vietetään häitä ja kastejuhlaa normaaliin tapaan.

Vesi aukoi ovia itsestään

Viitanen todisti, miten pitkin lattioita alkoi tulla vettä alttarin suunnasta kohti kirkon pääovia. Alttarin päässä kirkkosalia vettä oli niin paljon, ettei sinne olisi voinut Viitasen mukaan kuivin jaloin kävellä.

– Sitten soitin välittömästi hätäkeskukseen. Vettä oli tullut tuhansia litroja, läpi ovien, ja valui Senaatintorin rappusia alas. Siellä oli sellainen kohina kuin olisi ollut suuren vesipatsaan ääressä, Viitanen ihmettelee.

– Painava rautaovi oli auennut ja kuorotelineet tulivat vedenpaineen vaikutuksesta ulos, varmaan 10–20 metriä ovesta. Varastohuoneesta oli ilmeisesti tullut jättiläistynnyri täynnä vettä, kun sitä oli valunut ylimmistä kerroksista alaspäin.

Viitasen mukaan veden puskemat kuorotelineet ovat kolmemetrisiä ja raskaita esiintymiskorokkeita, mikä kertoo vesimassojen valtavuudesta. Vesi irrotti urkurin mukaan myös joitakin kiinteitä puurakenteita.

Helsingin seurakuntayhtymän kiinteistöjohtajan mukaan vahinko oli seurausta koillistornissa sijaitsevan sprinkleri-vesiputken liitoskohdan pettämisestä.

– Putkessa ei pitäisi olla vettä, mutta jostain syystä sinne oli vettä päässyt. Vesi oli kovilla pakkasilla jäätynyt, sulanut ja halkaissut putken, Kai Heinonen sanoo.

Yleensä rauhallinen soittoaika

Onni onnettomuudessa oli, että Viitanen oli paikalla ja pystyi päästämään pelastuslaitoksen ripeämmin kirkon tiloihin – muun muassa kryptaan, joka aamulla vaikuttikin erityisen pahasti kastuneelta.

Viitaselle on kuitenkin hyvin tavallista istua kirkon urkujen ääressä nimenomaan iltamyöhään. Tuomiokirkko on matkailijoille ja muulle yleisölle auki joka päivä vähintään iltakuuteen, minkä jälkeen tilat vielä muun muassa siivotaan.

– Kahdeksan jälkeen on aika paljon rauhallisempaa työskennellä. Tietysti tällä kertaa ääntä olikin muusta syystä hyvin paljon.

Muokattu klo 13:38: Lisätty vesivahingon tarkempi syy ja kryptan pysyminen suljettuna.