Koe uusi yle.fi

EK:n nokkamies kiistää jyrkästi: Suomen hallitus ei hoida meidän hommiamme

Yhteiskuntaneuvottelut aloitettiin viidennen kerran kuluvalla viikolla.

talous
Matti Alahuhta
Hallituksen puheenjohtaja Matti Alahuhta kertoo, mitä EK tarkoittaa paikallisella sopimisella?

EK:n hallituksen puheenjohtaja ja Koneen entinen toimitusjohtaja Matti Alahuhta panee toivonsa juuri aloitettuihin, viidensiin yhteiskuntasopimusneuvotteluihin. Kutsun paluuseen neuvottelupöytään lähetti Etelärannassa majaileva työnantajien EK.

– Me päädyimme siihen, koska Suomen tilanne on niin vakava. Kaikkiin hyviin mahdollisuuksiin on tartuttuva. Uskon, että viimeisten viikkojen aikana, kun neuvottelut olivat kesken, joka taholla on varmasti syvästi harkittu sitä, mitä kukin voi tuoda lisää neuvotteluihin, Alahuhta totesi TV1:n Ykkösaamussa.

Hän kiistää jyrkästi, että hallitus toteuttaisi pyytämättä EK:n toiveita yhteiskuntaneuvotteluissa. Näihin kuuluvat hallituksen kaavailemat ns. pakkolait.

– Emme ole missään vaiheessa miettineet, että hallitus tekee meille töitä. Olemme koko ajan olleet meille hyvin tärkeässä asiassa sitä mieltä, että syntyy sovittu ratkaisu, joka on aina paras tapa.

Uudella energialla liikkeelle

Viime vuoden lopulla EK pani yhteiskuntaneuvottelut poikki, koska kuljetusalaa edustava AKT ei ollut mukana. Nyt työnantajien edustajille kelpaa, että SAK:n jäsen AKT on ulkona neuvotteluista. Alahuhta ei allekirjoita syytöstä EK:n tempoilusta neuvotteluissa.

– Oltiin neuvoteltu tavattoman pitkään ja saatu hyvin niukasti konkreettista tulosta. Yleinen ilmapiiri ei ollut hyvä, koska tukilakkouhat olivat päällä. Uskon, että silloin oli hyvä keskeyttää neuvottelut vähäksi aikaa ja lähteä nyt uudella energialla liikkeelle.