Entinen sisäministeri Räsänen: Venäjän toiminta Suomen itärajalla on poikkeuksellista

Entinen sisäministeri, kansanedustaja Päivi Räsänen pitää Venäjän toimintaa Suomen itärajalla poikkeuksellisena. Venäjän toiminta tuo Räsäselle mieleen hybridisodankäynnin toimintatavat. Räsänen vieraili Ylen aamu-tv:n haastattelussa lauantaina.

politiikka
Päivi Räsänen Ylen Aamu-tv:ssä lauantaina 30. tammikuuta.
Päivi Räsänen Ylen Aamu-tv:ssä lauantaina 30. tammikuuta.Yle

Entinen sisäministeri, kansanedustaja Päivi Räsänen pitää Venäjän toimintaa Suomen itärajalla poikkeuksellisena. Ylen aamu-tv:ssä vierailleen Räsäsen mukaan Suomi ja Venäjä ovat sopineet yhteistyöstä rajalla kahdenvälisillä sopimuksilla, eikä vastaavia toimia ole nähty vuosikymmeniin.

– Meillä on Venäjän kanssa rajajärjestyssopimukset ja valtiosopimukset, joissa hyvin selkeästi ja tarkasti säädellään se millä tavalla raja ylitetään ja miten laitonta rajan ylitystä ja maahan tuloa estetään molemmin puolin, sanoo Räsänen.

Räsäsen mielestä asiassa tulisi neuvotella suoraan Venäjän turvallisuuspoliisin FSB:n ja presidentti Vladimir Putinin kanssa.

– Olen itse käynyt venäläisten ministereiden kanssa, muun muassa FSB:n päällikön Bortnikovin kanssa keskustelun viimeksi helmikuussa 2013, jolloin vielä käytiin nämä läpi ja vahvistettiin ja mitään ongelmaa niissä ei ole aiemmin ollut. Nyt on hyvin poikkeuksellinen tämä tilanne. Kun tästä kuulin, niin ensimmäisenä minulle tuli mieleen, että jos hybridi-sotaa aloitettaisiin, niin tämä voisi hyvin olla sen tyyppinen tapa millä se aloitettaisiin, Räsänen toteaa.