Levymessut on levykeräilijän taivas

Metritolkulla pöytiä, joissa on levylaatikoita levylaatikoiden perään. Tämän näyn edessä monen levyharrastajan valtaa suorastaan himo päästä selaamaan laatikoita hyvien levylöytöjen toivossa. Vaasassa järjestettiin Pohjanmaan laajimmat levymessut.

Kotimaa
Levymessuilla on ennätysmäärä myyjiä.
Levymessuilla on ennätysmäärä myyjiä.Terhi Varjonen/Yle

Levymessujen avautumiseen on aikaa vielä melkein vartti, mutta väkeä jonottaa jo sisään. Jonotus sujuu rauhallisesti, sillä jokainen tietää, että ovet avautuvat tasan kello kymmenen. Se on ollut levymessuja järjestävän Kimmo Köykän periaate aina.

– Nämä ovat 13. levymessut, jotka järjestän ja joka kerta ovet avautuvat tasalta. Kaikilla on näin sama mahdollisuus päästä katsomaan levyjä. Kukaan ei pääse aikaisemmin valkkaamaan parhaimpia päältä, kertoo Köykkä.

Sinkkujakin messuilla on myynnissä.
Sinkkujakin messuilla on myynnissä.Terhi Varjonen/Yle

Kun ovet sitten avautuvat, edessä on levykeräilijän taivas. Levylaatikoita metritolkulla. On Lp-levyjä, sinkkuja, cd:tä, dvd:tä ja keräilijöille tärkeitä oheismateriaaleja kuten levyjen suojapusseja. Eniten esillä on vinyylilevyjä. Pöytätilaa on järjestetty yli sata metriä, mutta osa levylaatikoista on pöytien vieressä lattialla, sillä kaikki eivät ole mahtuneetkaan pöydälle.

Levylaatikoissa on edustettuina musiikin lajit laidasta laitaan. On klassista, iskelmää, progea, heavya, rockia...Ihan mitä vaan. Asiakkaat alkavat käydä tottuneesti läpi laatikoita, ja aika äkkiä käy selväksi onko levylaatikon sisältö kiinnostava vai ei. Sitten siirrytään seuraavaan laatikkoon ja siitä taas seuraavaan ja seuraavaan. Levylaatikoiden ääressä monella vierähtää useampi tunti, sillä näin laaja levymessutapahtuma Pohjanmaalla järjestetään vain kerran vuodessa.

David Bowie ja Motörhead kiinnostavat

Levymyyjiä on Vaasaan tullut ympäri Suomea. Lisäksi myös Ruotsista on muutama myyjä. Kaikkiaan levyjään on tuonut esille 34 myyjää ja se on Vaasan messujen ennätys. Eräs levymyyjä kehuu Vaasan messuja siitä, että ostajia todella riittää. Lisäksi hänen mukaansa kaupaksi menee levyjä laajalla skaalalla. Etelä-Suomen messuilta kun haetaan enemmän tiettyjä, hyvin tarkoin määritettyjä levyjä.

Levyjä selataan Vaasan levymessuilla.
Levyjä selataan Vaasan levymessuilla.Terhi Varjonen/Yle

Viime viikkojen uutiset menehtyneistä muusikoista ovat saaneet ihmiset kyselemään paljonkin tiettyjä artisteja. Turusta messuille myymään tullut Tommi Lehtoranta kertoo, että Motörheadin levyt menivät kaupaksi jo nopeasti messujen avaamisen jälkeen. David Bowieta vielä löytyy mutta hänenkin levyjään kysellään ja on ostettu jo aamupäivän aikana runsaasti.

Levykeräilijöiden uusi sukupolvi näkyy messuilla

Pääasiassa levyjä selaavat miehet. Naiset ovat selvänä vähemmistönä. Ikäjakauma on 30-70 vuotta, mutta nuoriakin harrastajia näkyy. Messut järjestävä Kimmo Köykkä on huomannut parin viime vuoden aikana, että levykeräilijöiden joukosta löytyy myös uutta, nuorta sukupolvea.

Levymessuilla soitetaan musiikkia levysoittimella.
Klassisen musiikin kuuntelemiseen kannattaa keskittyä.Terhi Varjonen/Yle

– Ihan jo 18-vuotiaita tai vähän nuorempiakin harrastajia on ruvennut tulemaan. He ovat useimmiten raskaamman rokin kuuntelijoita ja ovat sen kautta löytäneet vinyylilevyt, kertoo Köykkä.

Pikakysely levylaatikoiden äärellä osoittaa, että vinyylilevyn viehätysvoima on edelleen vahva, olipa harrastaja nuori tai jo vähän varttuneempi. Levyn suhinat ja rätinät eivät haittaa vaan päinvastoin, niistä tulee tietynlainen tunnelma. Ajan patina kuuluu ja niin sen kuuluukin tehdä.