Ärjänsaaren hakkuut jatkuivat lauantaina – luontoväki vastustaa

Suomen luonnonsuojeluliitto vaatii hakkuiden keskeyttämistä. Luonnonsuojelijat ja saaren omistava metsäyhtiö UPM ovat eri mieltä hakkuiden laajuudesta. Luontoväki arvelee, että saaressa voi olla merikotkan pesä.

Kotimaa
Ärjänsaari Oulujärvessä
Tenho Tornberg

Metsäteollisuusyhtiö UPM on jatkanut lauantaina metsähakkuita Oulujärvessä sijaitsevassa Ärjänsaaressa. Hiekkarannoistaan tunnettu saari kuuluu Natura 2000 -alueisiin.

Ärjä on UPM:n omistama noin 300 hehtaarin kokoinen saari, jota yhtiö on yrittänyt myydä valtiolle vuodesta 2007 lähtien. Valtio ei ole kuitenkaan ollut kiinnostunut ostamaan saarta, kertoo UPM:n metsäjohtaja Sauli Brander.

Branderin mukaan UPM aloitti hakkuut Ärjässä tällä viikolla osana metsäomaisuutensa hoitoa, koska valtio tai Kajaanin kaupunki eivät ole halunneet ostaa saarta.

– Hakkuut ovat Kajaanin ELY-keskuksen hyväksymät. UPM on tehnyt saarta varten hoito- ja käyttösuunnitelman, jonka perusteella hakkuut käsittävät 120 hehtaarin alueen, Brander kertoo.

Luonnonsuojelijat haluavat estää hakkuut

Suomen luonnonsuojeluliitto vaati keskiviikkona Ärjänsaareen suunniteltujen hakkuiden keskeyttämistä luonnonsuojelulain perusteella.

Kainuun ELY-keskus on informoinut UPM:ää vireillepanosta. Keskuksessa arvioitiin tuolloin, että yhtiö pidättäytyisi hakkaamasta metsää päätöksenteon aikana.

Branderin mukaan luontojärjestöt ovat huolissaan siitä, että saaressa olisi merikotkan pesäreviiri. Hänen mukaansa UPM tuntee saaren hyvin. Yhtiön tietämyksen mukaan saaressa ei ole merikotkan pesäreviiriä.

Luonto-Liiton metsäryhmän puheenjohtaja Hanna Jauhiainen matkusti Ärjänsaareen lauantaina. Jauhiaisen seurue tapasi saaressa kertomansa mukaan UPM:n työntekijöitä, jotka totesivat heille hakkuiden jatkuneen lauantaina.

– UPM:n tulisi odottaa ELY-keskuksen päätöstä ja kunnioittaa ELYn toivetta, Jauhiainen sanoo.

Hakkuut keskittyvät saaren sisäosaan

Branderin mukaan UPM tiedostaa, että Ärjänsaari on tärkeä kainuulaisille. Yhtiö aikoo käsittellä saaren jatkuvan kasvatuksen perisaatteella.

– Saaren sisäosiin tehdään pienaukko ja ylispuiden poistohakkuuta, jossa latvuspeite säilyy. Siellä on hyvin pieniä, alle 0,3 hehtaarin aukkoja, jotka uusiutuvat.

– Sitä kautta saadaan saaren puustoon kerroksellisuutta ja lisätään saaren monimuotoisuutta. Rantavyöhyke jää täysin käsittelemättä, jolloin kaukomaisema pysyy samanlaisena kuin se on nyt.

Työt alkoivat myrskyn kaatamien puiden poistolla. Perjantaina yhtiö aloitti ensimmäiset hyväksytyn suunnitelman mukaiset pienaukkohakkuut. Branderin mukaan hakkuiden on määrä valmistua lähiviikkojen aikana.

Hakkuiden laajuudesta erimielisyyttä

Jauhiaisen mukaan UPM:n suunnitelmiin kuuluu hakata puolet saaren puustosta. Hänen mukaansa tämä laskee huomattavasti suositun kohteen virkistyskäyttöarvoa.

Brander arvioi, että korkeintaan kolmannes saaren puustosta poistuu hakkuiden kautta. UPM aikoo käyttää osan saaren hakkuutuloista polkuverkoston ylläpitämiseen ja parantamiseen muun muassa pitkospuilla.

– Olemme jo rakentaneet Ärjänsaaren rantaan ison laiturin, mikä on maksanut noin satatuhatta euroa. Se on paras apu saaren virkistys- ja retkeilykäytön lisäämiseen.

Brander vakuuttaa, että UPM haluaa Ärjän olevan jatkossakin tärkeä paikka ja hyvässä kunnossa virkistys- ja retkeilykäyttöä varten.