Poikkeuksellinen opettaja antoi rahaa köyhän portinvartijan opintoihin – miehestä varttui kansanedustaja ja ay-jyrä

Entinen kansanedustaja Risto Kuisma sai korvaamatonta apua vähävaraisessa nuoruudessaan rehtori Helvi Hongalta. Honka muun muassa maksoi osan Kuisman opinnoista. Myös ammattiyhdistysmiehenä tunnettu Kuisma näkee toisten ihmisten auttamisen muuttuneen aiempaa vaikeammaksi.

kulttuuri
Patsas, joka esittää kouluneuvos Helvi Honkaa
Ville Pisto / Yle

*KOUVOLA *Risto Kuisma ryhtyi opiskelemaan vasta hieman ennen naimisiin menoaan vuonna 1967. Hän tuli vähävaraisesta kahdeksanlapsisesta perheestä ja aloitti työnteon 13-vuotiaana. Työura käynnistyi Valkealan Selänpäässä kartanon renkinä.

– Vuonna 1967 paikallisessa sanomalehdessä oli ilmoitus, jossa kutsuttiin keskikoulun käymisestä kiinnostuneita ihmisiä kokoon Kouvolan lyseoon, kertoo Kuisma.

Risto Kuisma aloitti keskikoulun yksityisoppilaana töiden ohessa. Iltakoulussa Kuisma tutustui häntä yli 40 vuotta vanhempaan Kouvolan lyseon rehtori ja kouluneuvos Helvi Honkaan.

Helvi Hongasta tuli Kuisman loppuelämän kannalta ratkaiseva persoona. Honka kehoitti nuorta kouluttamatonta miestä jatkamaan lukioon.

– Sanoin, ettei minulla ole varaa. Helvi vastasi siihen, että hän hoitaa asiat.

Kävi talvisin Helvin luona opiskelemassa

Helvi Honka jäi eläkkeelle rehtorin virasta vuonna 1968. Samana vuonna Risto Kuisma aloitti lukio-opinnot yksityisoppilaana.

– Kävin talvisin kaksi tai kolme kertaa viikossa Helvin luona opiskelemassa. Hän opetti minulle matemaattisia aineita korvauksetta.

Risto Kuisma katsoo kameraan kotonaan Kuusankoskella
Risto Kuisma kuvattuna kotonaan Kouvolan Kuusankoskella. Ville Pisto / Yle

Helvi taivutteli myös opettajakollegansa Sally Palemaan opettamaan Ristolle korvauksetta ruotsia ja saksaa.

Englannin opinnot Honka maksoi Kuismalle omasta pussistaan.

– Olin naimisissa ja meillä oli lapsi. Paljoa ei rahaa ollut. Töissä kävin polkupyörällä, sanoo Risto Kuisma.

Hän työskenteli Kuusankoskella paperitehtaiden portinvartijana kolmivuorotyössä 1960-luvulta 1970-luvulle saakka.

Ymmärsi kasvavaa nuorta

Risto Kuisma valmistui ylioppilaaksi 1973 usean vuoden opiskelun jälkeen. Valmistujaisissa olivat myös Helvi Honka ja Sally Palemaa.

– Muistan, että juhlissa Helvi oli silminnähden ylpeä minusta.

Helvi Honka
Kouvolan lyseon rehtori ja kouluneuvos Helvi Honka. Se oli Honkaa - vuosisadan tarina

Helvi Hongalla ei ollut omaa perhettä. Vuonna 1948 hänet valittiin ensimmäisenä naisena Suomessa suuren poikakoulun rehtoriksi.

Hongalla oli tapana antaa rahaa tai asuinsija varattomalle pojalle tai tytölle, jotta tämä sai jatkettua opintojaan.

– Oppilaat arvostivat Helviä monella tapaa. Hänessä olivat vahvasti läsnä nöyryys ja vaatimattomuus. Hän ymmärsi lasta, ihmistä ja kasvavaa nuorta, kertoo Hongan oppilaana Kouvolan lyseossa ollut Suomen Kuntaliitto ry:n entinen puheenjohtaja Risto Parjanne.

Vuonna 2007 Helvi Hongan entiset oppilaat pystyttivät patsaan rehtorilleen. Patsasta varten kerättiin yli 50 000 euroa rahaa lahjoituksina.

Yhteiskunnallinen radikaali – harras kristitty

Risto Kuisma ystävystyi Helvi Hongan kanssa yhteisten opintohetkien aikana. Ihmisinä he ehkä olivat kuitenkin erilaisia.

Honka omasi vahvan uskonnollisen vakaumuksen. Hän oli ollut myös mukana kunnallispolitiikassa kokoomuksen riveistä.

Kuisma sen sijaan oli yhteiskunnallinen radikaali, sosiaalidemokraatti, luottamusmies ja vasemmistolainen kunnallispoliitikko.

– Helvin kanssa oli helppo olla. Hän oli täysin sinut itsensä kanssa. Hän ei yrittänyt ohjata missään asiassa, vaikka toivoikin minusta lääkäriä.

Helvin Hongan viimeinen suojatti

Risto Kuisma jatkoi opintojaan yliopistossa. Hän valmistui oikeustieteen kandidaatiksi Helsingin yliopistosta vuonna 1975. Kuismasta tuli Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT:n pitkäaikainen puheenjohtaja ja kansanedustaja.

Samalla Risto Kuisma oli Helvi Hongan viimeinen suojatti.

– Helvi oli nuoruuteni tärkein ihminen. Hän oli minulle ratkaiseva ihminen. Hän rohkaisi minua niin, että uskalsin.

Kuisma arvioi, että ihmisten auttaminen on muuttunut ehkä aiempaa vaikeammaksi.

– Maailma on ehkä kovempi. Halutaan, että jokainen elää omaa elämäänsä. Ei ehkä havaita, että milloin toista pitäisi auttaa.

_Tässä artikkelissa on käytetty lähteenä myös Risto Kuisman omaelämäkertaa Tilinpäätös (1994) ja Helvi Hongasta kertovaa teosta Se oli Honkaa – vuosisadan tarina (2007). _