1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Tubettaja Pinkku Pinsku: Nykyiset some-ikärajat ovat sopivat

EU:n tuore tietosuoja-asetus saattaa tiukentaa sosiaalisen median käytön alaikärajaa. Sekä supersuosittu tubettaja Pinkku Pinsku että hänen äitinsä liputtavat nykyisten ikärajojen puolesta.

Kotimaan uutiset
YouTube-tähti Pinkku Pinsku eli Pinja Sanaksenaho jakaa nimikirjoituksia Turun Ipanahipat-tapahtumassa.
YouTube-tähti Pinkku Pinsku eli Pinja Sanaksenaho jakaa nimikirjoituksia Turun Ipanahipat-tapahtumassa.Ari Welling / Yle

Helsingin Sanomat (siirryt toiseen palveluun) kertoi lauantaina, että EU:n tietosuoja-asetus saattaa rajoittaa lasten henkilötietojen käsittelyä ilman vanhempien lupaa. Uusi asetus koskee myös sosiaalisen median palveluita, kuten Facebookia ja Instagramia.

Alle 16-vuotiailla nuorilla olisi oltava vanhempien lupa käyttää näitä palveluja. Nykyisin useat somekanavat edellyttävät käyttäjiensä olevan 13 vuotta täyttäneitä.

Pinkku Pinsku: Nykyään kaikki pyörii somen ympärillä

Supersuosittu vloggaaja, 13-vuotiasPinkku Pinsku (siirryt toiseen palveluun)eli Pinja Sanaksenaho valittiin viime syksynä Tubecon-tapahtumassa vuoden vloggaajaksi. Hänen videoitaan on katsottu YouTubessa yli 17 miljoonaa kertaa. Pinsku julkaisee kuvia ja videoita myös Instagramissa.

On se kiva, että saa  vanhempien luvalla olla somessa.

Pinkku Pinsku eli Pinja Sanaksenaho

– Haluan tehdä videoita iloisista asioista. Musta on kivaa, että kun ihminen on katsonut mun tekemän videon niin hänelle tulee hymy kasvoille, kertoo Pinja.

Pian 14 vuotta täyttävän Pinjan videoiden katsojat ovat suurimmaksi osaksi saman ikäisiä kuin hän itse.

– Olen ottanut yhteiskuvan sylivauvan kanssa ja saanut sähköpostia 30-vuotiaalta naiselta Meksikosta. Eli kaikki katsojat eivät ole mun ikäisiä, mutta enimmäkseen, selventää Pinkku Pinsku.

Pinjan eli Pinskun somen käyttöä seuraa tarkasti hänen äitinsä. Pinjan mielestä homma on toiminut hienosti.

– On se kiva, että saa vanhempien luvalla olla somessa. Kuitenkin kaikki pyörii nykyään somen ympärillä, toteaa nuori vloggaaja.

Jaana Sanaksenaho: 16 vuoden ikäraja olisi hurjan korkea

Pinjan äiti Jaana Sanaksenaho kulkee tyttärensä mukana tapahtumissa, kuten Turun Ipanahipoissa. Hänen mielestään 13-vuotias ei ole liian nuori sosiaaliseen mediaan.

Mielestäni nykyinen ikäraja on sopiva, kunhan vanhemmat vain valvovat lastensa tekemisiä.

Jaana Sanaksenaho

– Mielestäni nykyinen ikäraja on sopiva, kunhan vanhemmat vain valvovat lastensa tekemisiä, sanoo Sanaksenaho.

Jaana Sanaksenaho ei usko, että 16 vuoden ikärajaa pystyttäisiin tehokkaasti valvomaan.

- Kaikenlaisia ikärajoja voidaan tietysti yrittää laittaa. Mutta se, miten niitä pystytään valvomaan, on ihan eri asia, sanoo Sanaksenaho.

EU:n tuoreessa tietosuoja-asetuksessa sosiaalisen median käytön ikäraja on periaatteessa 16 vuotta. EU-mailla on mahdollisuus kuitenkin päättää myös alemmasta ikärajasta.

Suomessa tietosuoja-asetuksen soveltamista pohtii oikeusministeriön työryhmä.

Lue seuraavaksi