Iowan esivaalien äänestys: Nopeaa, mutta monimutkaista

Iowassa käy maanantai-iltana kuhina. Hieman yli kolmen miljoonan asukkaan osavaltiossa alkaa klo 19 äänestysruletti, josta kimpoaa muutamassa tunnissa presidentinvaalien alkukierroksen ensimmäiset tulokset. Illan tapahtumat tunnetaan nimellä caucus – suomeksi vaalikokous.

Ulkomaat
Ääntenlaskijat laskevat äänestyslappuja Iowassa 2012.
Ääntenlaskentaa edellisissä Iowan puolueäänestyksissä. Republikaanit antavat äänensä kirjoittamalla ehdokkaansa nimen paperilapulle.Jim Lo Scalzo / EPA

Iowassa äänestäjän on rekisteröidyttävä jompaankumpaan puolueeseen, demokraatteihin tai republikaaneihin. Rekisteröitymisen voi tehdä vaikka äänestyspaikalla.

Äänioikeutettuja ovat jo 17-vuotiaat, jos he ennen presidentinvaalien äänestyspäivää marraskuun 8:tta ehtivät täyttää 18 vuotta.

Äänestyksiä kouluissa, kirkoissa, kodeissa

Republikaaneilla on noin 610 000 aktiivia, heistä joka viides äänesti edellisissä vaaleissa 2012. Demokraateilla on Iowassa noin 585 000 aktiivia, heistä noin 40 prosenttia äänesti edellisvaaleissa.

Vaalikokouksia järjestetään kouluissa, kirjastoissa, kirkoissa ja jopa kodeissa. Paikkoja on yli 1 700. Tavallista on, että demokraatit kokoontuvat salissa yhden pöydän ääreen ja republikaanit toisen pöydän luo.

Republikaanien äänestäminen on helppoa: ehdokkaan nimi kirjoitetaan paperiin. Äänestyskoppeja ei ole.

Demokraatit äänestävät jonottamalla

Demokraatit äänestävät monimutkaisemmin. Kunkin ehdokkaan kannattajat käyvät omaan jonoonsa. Tällä kertaa on siis jonot Hillary Clintonille, Bernie Sandersille ja Martin O’Malleylle ja neljäs jono niille, jotka eivät ole päättäneet, ketä äänestää.

Sitten jokaisen jonon pääluku lasketaan ensimmäisen kerran.

Jos esimerkiksi O’Malleyn jonoon jää vähemmän kuin 15 prosenttia paikalla olevista äänestäjistä, heidän on valittava jompikumpi kahdesta muusta jonosta, äänestettävä tyhjää tai jätettävä äänestys kesken.

Vaalijonoissa käydäänkin melkoista käännytystyötä – kuka saa tyhjennettävän jonon tai päättämättömät äänestäjät puolelleen.

Sitten lasketaan jonojen henkilömäärä toisen kerran.

Valitsijamiehet valitsevat presidenttiehdokkaan

Iowassa on käytössä suhteellinen vaalitapa, joten jokainen ehdokas saa valitsijamiehiä äänimääränsä mukaisesti. Eniten valitsijamiehiä saanut on puolueen voittaja Iowassa. Useimmissa osavaltioissa esivaalien voittaja saa kaikki valitsijamiehet.

Sitten tulee lopulta puoluekokous, jossa valitsijamiehet eri osavaltioista valitsevat presidenttiehdokkaan. Kummankin puolueen puoluekokoukset järjestetään heinäkuun lopussa – niissä ehdokkaat lopullisesti julistetaan.

Esivaalikierros kestää yli neljä kuukautta. Ratkaiseva vaihe on maaliskuun 1. päivä, ns. supertiistai, silloin esivaalit käydään 15 osavaltiossa.

Tulos tiistaiaamuna

Koska Iowan äänestyspaikat ovat pieniä ja niitä on yli 1 700, tulos selviää paikallista aikaa muutamassa tunnissa maanantai-illan aikana.

Tämä tarkoittaa Suomen aikaa tiistaiaamua, noin kello 6-9.