Iowa käynnistää USA:n esivaalitaiston – "ilman voittoa siellä Obamaa ei olisi valittu"

Iowa on Yhdysvaltain presidenttikilvassa merkittävä, koska siellä puolueiden esivaalit pidetään ensimmäisenä. Ehdokkaille Iowa on ihanteellinen – se on vain runsaan kolmen miljoonan asukkaan osavaltio, missä tuntematonkin ehdokas saa runsaasti näkyvyyttä. Parhaassa tapauksessa tulee tutuksi koko Yhdysvalloille.

Ulkomaat
Presidentti Barack Obama vaalikiertueella Iowassa 8. joulukuuta 2007.
Barack Obama kampanjoi uutterasti Iowassa 2007 - hän voitti demokraattien äänestyksen ja selvitti lopulta tiensä Valkoiseen taloon. Michal Czerwonka / EPA

Paikalliset sanovat, että ilman menestystä Iowassa presidentti Barack Obama ei olisi tullut valituksi.

Obama oli täysin tuntematon aloittaessaan kampanjoinnin 2007. Hän kiersi vähillä varoillaan Iowan kuppiloita ja kokouksia ja teki itsensä tutuksi asukkaille. Hän voitti ykkösenä pidetyn Hillary Clintonin murskaluvuin ja jätti tämän kolmanneksi.

Samalla tavalla tuntemattomuudesta Iowan voittoon ja Valkoiseen taloon nousi demokraattien Jimmy Carter vuoden 1976 vaaleissa.

Iowan jännittävyys perustuu myös sen epävarmuuteen: republikaaneista 40 vuoden aikana vain yksi Iowan voittaja, George W. Bush vuonna 2000, on edennyt presidentiksi.

Kartta grafiikka missä sijaitsee Iowa.
Yle Uutisgrafiikka

Demokraattien kärkinimet tasavahvoja

Demokraattien kolmesta ehdokkaasta kaksi on Iowassa tasaväkisiä. He ovat entinen ulkoministeri Hillary Clinton ja demokraattinen sosialisti, Vermontin senaattori Bernie Sanders.

Clintonin etumatka Sandersiin on enää muutamia prosenttiyksikköjä, noin 47-42 %. Aika ajoin mittaukset näyttävät voittoa Sandersille.

Ratkaiseviksi voivat nousta Marylandin entisen kuvernöörin Martin O’Malleyn tukijat – he ovat kallellaan Sandersin suuntaan.

Clintoniin ei täysin luoteta

Clintonin murhe on, etteivät äänestäjät Iowassa eivätkä muuallakaan täysin luota häneen. Pitkä poliittinen ura on kerryttänyt ammattitaitoa, mutta myös epäselviä työtapoja, joita tutkitaan liittovaltion poliisia FBI:ta myöten.

Hillary Clinton.
Hillary Clinton on saanut runsaasti tukea tunnetuilta artisteilta. Jim Lo Scalzo / EPA

Jos Bernie Sanders voittaa sekä Iowassa että viikon kuluttua New Hampshiressä, joutuu Clinton laittamaan kaikkensa peliin kolmansissa esivaaleissa Nevadassa ja Etelä-Carolinassa. Mahdolliset tappiot heti alussa tekevät voitosta jälleen vaikeaa.

Clinton yritti demokraattien ehdokkaaksi jo vuoden 2008 vaaleissa, mutta hän hävisi Barack Obamalle ensin Iowassa ja lopulta koko maassa.

Lähtevätkö Trumpin kannattajat äänestämään?

Liikemies Donald Trump on suosion huipulla Iowassa, mutta vahvana kakkosena on Teekutsuliikkeen kristillistä oikeistoa edustava Texasin senaattori Ted Cruz.

Trump kerää valtavia väkijoukkoja kampanjatilaisuuksiinsa – suuri kysymysmerkki kuitenkin on, jaksavatkohe lähteä rekisteröitymään ja äänestämään. Tämä vie maanantai-illasta 2-3 tuntia. Jos Iowan talvi puhaltaa kylmänä, ratkaiseva määrä äänestäjiä saattaa jäädä kotisohville.

Liikemies Donald Trump.
Donald Trump on republikaanien ehdokkaista ennakkosuosikki Iowan vaalikokouksessa. Larry W. Smith / EPA

Edessä neljän kuukauden esivaalikierros

Kukaan ei myöskään tiedä, kuinka Donald Trump reagoisi häviöön. Ted Cruzin kannattaa siis kiertää täysillä Iowaa loppuun saakka.

Myös kolmannelta sijalta voi ponnistaa vaikka mihin, kun edessä on vielä 49 osavaltiota ja yli neljän kuukauden esivaalikierros.

Tässä on mahdollisuus Floridan senaattorille Marco Rubiolle, Floridan entiselle kuvernöörille Jeb Bushille, aivokirurgi Ben Carsonille tai New Jerseyn kuvernöörille Chris Christielle. Republikaaneilla on ehdokkaita yhteensä 11.