Koe uusi yle.fi

Merkel: Useimpien turvapaikanhakijoiden pitää palata kotimaihinsa, kun sota on ohi

Merkelin suosio on laskenut Saksassa, ja myös oman puolueen sisällä häneltä on vaadittu tiukempaa linjaa turvapaikanhakijoihin.

turvapaikanhakijat
Apean näköinen Angela Merkel katselee alaspäin.
Liittokansleri Angela Merkel otti kantaa Kölnin tapahtumiin lehidtötilaisuudessa torstaina tavattuaan Romanian pääministerin Dacian Cioloșin. Michael Kappeler / EPA

Saksan liittokansleri Angela Merkel sanoi lauantaina, että hän odottaa useimpien Saksaan saapuneiden turvapaikanhakijoiden lähtevän kotimaihinsa sitten, kun sota Irakissa ja Syyriassa on ohi.

– Meidän pitää... sanoa näille ihmisille, että oleskelulupa on tilapäinen ja odotamme, että kun Syyriassa on taas rauha ja Isis on voitettu Irakissa, he menevät takaisin kotimaihinsa ja ottavat mukaansa hankkimansa tiedot, Merkel sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan kristillisdemokraattisen CDU-puolueen kokouksessa Pohjois-Saksassa.

Merkelin mukaan 70 prosenttia niistä pakolaisista, jotka saapuivat Saksaan 1990-luvulla entisen Jugoslavian alueelta, on palannut takaisin kotimaihinsa.

Hänen kommenttinsa vaikutti kriitikkojen tyynnyttelyltä. Merkelin pakolaispolitiikkaa on arvosteltu myös hänen oman puolueensa sisällä, ja aiemmin hyvin suositun liittokanslerin kansansuosiokin on laskenut merkittävästi.

CDU:n baijerilaisen sisarpuolueen CSU:n puheenjohtaja Horst Seehofer on uhannut haastaa Saksan hallituksen perustuslakituomioistuimeen, jos maahantulijoiden määrää ei saada rajoitettua. CSU istuu hallituksessa itsekin.

Lähteet: Reuters, AFP, AP