Venäjän puolustusministeriö ilmatilaloukkauksesta: Puhdasta propagandaa

Venäjän puolustusministeriö kiistää värikkäin sanakääntein Turkin väitteet ilmatilaloukkauksesta.

Ulkomaat
hävittäjäkone
Venäjän uusi Suhoi 34 -hävittäjäpommittaja Norjan rannikon edustalla.Sergei Chirikov / EPA

Venäjän puolustusministeriön mukaan venäläiskone ei ole loukannut Turkin ilmatilaa. Turkin mukaan venäläinen Suhoi Su-34 -sotilaskone tunkeutui perjantaina luvatta sen ilmatilaan.

– Turkin väitteet siitä, että venäläinen Su 34 –kone olisi loukannut Turkin ilmatilaa ovat puhdasta propagandaa, totesi puolustusministeriön edustaja kenraalimajuri Igor Konashenkov.

Turkki on ilmoittanut, että hävittäjäpommittaja tuli Turkin ilmatilaan Syyrian puolelta eikä vastannut sille venäjäksi ja englanniksi lähetettyihin varoituksiin. Turkki ei ole kuitenkaan kertonut julkisuuteen missä ilmatilaloukkaus tapahtui.

– Olen vakuuttunut, että jopa Turkin ilmapuolustuksen asiantuntijat tietävät, että ilmatilaa valvovat tutka-asemat voivat rekisteröidä ilmassa olevasta kohteesta vain lentokorkeuden, suunnan ja nopeuden, Konashenkov sanoo uutistoimisto Tassille. – Tutkat eivät kykene tunnistamaan konetyyppiä tai sitä, onko kone venäläinen vai kuuluuko se kenties Yhdysvaltain johtamalle Isisin vastaiselle koalitiolle.

Kenraalimajuri muistuttaa, että koneen täydellinen tunnistaminen on mahdollista vain toisesta koneesta tehdyn näköhavainnon perusteella, eikä sellaista tapahtunut.

– Vain luku- ja kirjoitustaidoton propagandisti, joka on katsonut liian paljon Hollywoodin action-elokuvia voi väittää vakavissaan, että joku tutkan valvoja varoittaa jotakuta venäjäksi ja englanniksi, Konashenkov pauhasi Tassin mukaan.

Mahdollista ilmatilaloukkausta on kommentoinut myös puolustusliitto Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg. Hän kehottaa Venäjää kunnioittamaan Naton jäsenmaiden ilmatilaa.

_Klo 5.20 Juttuun muutettu kuva Suhoi Su-34 -koneesta. Jutussa aiemmin kuva väärästä konemallista. _

Lähteet: Reuters, Tass