yle.fi-etusivu

USA:ssa mustan nuorukaisen ampunut poliisi vaatii perheeltä korvauksia – "Sai trauman"

19-vuotias opiskelija uhkasi kotonaan pesäpallomailalla poliisia. Poliisi ampui hänet ja sivullisen.

Ulkomaat
Jesse Jackson ja muita talvipukuisia, vakavailmeisiä mielenosoittajia.
Mustien kansalaisoikeusliikkeen johtohahmo pastori Jesse Jackson osallistui Quintonio LeGrierin, Bettie Jonesin ja Laquan McDonaldin muistomielenosoitukseen Chicagossa viime uudenvuodenaattona. Tannen Maury / EPA

Yhdysvalloissa Chicagossa nuoren miehen ampunut poliisi aikoo jättää lähiviikkoina haasteen hänen perheelleen saadakseen korvauksia ampumisesta aiheutuneesta traumasta, kertoo hänen asianajajansa.

19-vuotiaan Quintonio LeGrierin ampumisesta poliisi ei sano traumatisoituneensa, vaan siitä, että tuli samalla tappaneeksi LeGrierin naapurin, keski-ikäisen Bettie Jonesin. Molemmat kuolonuhrit olivat mustia.

Viranomaiset ovat pahoitelleet Jonesin kuolemaa mutta sanoneet, että LeGrierin ampuminen oli perusteltua. Heidän mukaansa tämä heristeli pesäpallomailaa, kun poliisi tuli paikalle isän soitettua hätänumeroon.

Mielenterveysongelmista kärsinyt, isänsä luona joululomalla ollut opiskelija oli itse yrittänyt hälyttää apua kolmesti illan aikana, mutta vasta isän soittoon reagoitiin. Hätäpuhelut ovat kuultavissa chicagolaisen WGN-kanavan verkkosivulla (siirryt toiseen palveluun).

Ampuneen poliisin asianajajan mukaan hänen asiakkaansa olisi toiminut toisin, jos hänelle olisi kerrottu etukäteen, että kyseessä oli henkisesti häiriintynyt ihminen.

Poliisi ampui kuusi kertaa

Yhdysvaltain oikeusministeriö tutkii parhaillaan toisen mustan teini-ikäisen ampumista Chicagossa. Poliisi ampui Laquan McDonaldia 16 kertaa, kun hän oli kävelemässä pois. Toissasyksyiset tapahtumat tallentuivat poliisiauton kojelautakameraan.

Tallenne tuli julki viime marraskuussa ja herätti jälleen kerran kysymyksiä poliisin liipaisinherkkyydestä silloin, kun kohteena on musta mies. LeGrierin ampuneen poliisin asianajajan mukaan tämä ei kuitenkaan ylireagoinut, vaan toimi pelastaakseen oman henkensä, koska LeGrier ei pudottanut pesäpallomailaansa useista kehotuksista huolimatta.

Yksi nuorukaisen ruumiin läpäisseistä luodeista osui Jonesiin. Poliisi ei nähnyt häntä, asianajaja korostaa. Hänen mukaansa ei voida puhua liiallisesta väkivallasta: aseessa oli 16 luotia, joista poliisi ampui kuusi.

"Ammuttujen perheet tavoittelevat lottovoittoa"

Poliisin kaavailema kanne on vastaus LeGrierin perheen nostamaan kanteeseen, asianajaja myöntää. Hänen mukaansa ammuttujen perheet ovat alkaneet tavoitella omaisuuksia kaupunkien kassoista.

– Näyttää siltä kuin ihmiset ajattelisivat saaneensa lottovoiton, jos poliisi ampuu heidän omaisensa. Sellainen hullu asenne on ollut vallalla siitä asti, kun Chicagon kaupunki maksoi viisi miljoonaa dollaria McDonaldin perheelle.

Lähteet: AFP, Yle Uutiset