Koe uusi yle.fi

"Puolueiden puheet ruokkivat Ruotsissa väkivaltaa"

Expo-säätiön johtajan Daniel Poohlin mukaan Ruotsissa on vallalla uhkaretoriikka, joka antaa pontta äärioikeistolaiseen väkivaltaan taipuvaisille.

Ulkomaat
Mielenosoitus Tukholmassa.
Tukholman poliisi keskustelee mielenosoittajien kanssa Tukholmassa 30. tammikuuta.Marcus Ericsson / AFP

Tukholman poliisi on lisännyt katupartiointia kaupungin keskustassa viime päivien äärioikeistolaisten levottomuuksien vuoksi. Lauantai-iltana poliisi ei nähnyt enää enteitä uusista levottomuuksista, eikä sellaisia tullutkaan, mutta uusia riskejä ei oteta, poliisin edustaja Albin Näverberg sanoo.

Näverberg kommentoi Ruotsin yleisradioyhtiölle SVT:lle (siirryt toiseen palveluun), että tilanteet näyttävät kiihtyvän hetkessä nollasta sataan.

Perjantai-iltana noin sata miestä otti yhteen poliisien ja vartioiden kanssa käytyään sitä ennen silminnäkijöiden mukaan tummaihoisten kimppuun. Lauantain mielenosoituksen jälkeen puhkesi joukkotappelu.

Rasismin ja muukalaisvihan tutkimiseen keskittyneen Expo-säätiön toimitusjohtajan Daniel Poohl sanoo, että suuntaus, jossa äärioikeisto ja jalkapallohuligaanit yhdistävät voimansa, ei ole uusi ja se on nähtävissä muuallakin Euroopassa.

Jalkapallofanien joukossa on ihmisiä, joilla on voimakas taipumus väkivaltaan ja halu asettua lain yläpuolelle, Poohl sanoo Svenska Dagbladet (siirryt toiseen palveluun) -lehdelle.

"Jotkut alkavat pitää itseään järjestyksenvalvojina"

Poohlin mukaan Ruotsin suuntaus liittyy Itä-Euroopassa rajoille vartijoiksi asettuneisiin ihmisiin ja eri puolilla Eurooppaa kansalaispartioiksi julistautuneisiin ryhmiin. Sellaisena hän mainitsee Suomen Soldiers of Odinin, jolla hänen mukaansa on uusnatsistisia yhteyksiä.

Osasyy Tukholman kaltaisiin tapahtumiin on yhteiskunnan erittäin polarisoitunut ilmapiiri, Poohl sanoo.

– Lisäksi vallalla on poliitikkojen aggressiivinen retoriikka, jossa annetaan sellainen käsitys, että Ruotsi on luhistumassa. Jotkut alkavat pitää itseään järjestyksenvalvojina.

Myös Uppsalan ylipiston historian dosentti Mats Deland pitää mahdollisena osaselityksenä puolueiden lähes päivittäisiä kriittisiä kannanottoja turvapaikanhakijatilanteesta.