yle.fi-etusivu

Helsingin tuomiokirkon vahingot saattavat vaatia välikaton repimistä

Perjantai-illan vesivahingolle tulee hintaa vähintään tuhansia euroja, mutta eristeiden purkaminen voisi nostaa kulut viisinumeroisiksi, kertoo kiinteistöjohtaja.

Kotimaa
Puhaltimet kuivattivat Helsingin tuomiokirkon keskikäytävää lauantaina 30. tammikuuta 2016.
Puhaltimet kuivattivat Helsingin tuomiokirkon keskikäytävää lauantaina 30. tammikuuta 2016.Timo Jaakonaho / Lehtikuva

Helsingin tuomiokirkon vesivahingon laajuteen saadaan tarkempaa selvyyttä alkuviikosta, kertoo kiinteistöjohtaja Kai Heinonen seurakuntayhtymästä. Seurakunnassa toivotaan, että kuivatteluun riittävät nyt käytössä olevat puhaltimet.

– Emme osaa vielä sanoa, kuinka paljon ovat vahingot [euroissa]. Jos eristeet ovat kostuneet niin, että niille pitää tehdä jotain, se on iso työ ja hirveän hankalaa museaalisessa rakennuksessa, toteaa Heinonen.

Esimerkiksi kirkkosalin betoninen ja kivinen lattiamateriaali ei Heinosen mukaan vettä säikähtänyt, mutta pulmallisempi on laipio eli välikatto kellarikerroksen kryptan ja kirkkosalin välissä.

– Emme tiedä ihan tarkkaan, mitä materiaalia eriste on emmekä sitä, miten se on kostunut. Nyt selvitetään, minkälaista kuivausta se edellyttää. Se on tuntemattomin tekijä, kiinteistöjohtaja sanoo.

– Se on sitten viisinumeroisia summia, jos joudutaan jotain suurempaa tekemään.

Oma arvoituksensa on kryptan lattiassa kulkevien sähköjohtojen kunto, mutta niiden esiin repimistä Heinonen pitää epätodennäköisempänä.

Kaikki kastuneet rakennukset on vakuutettu.