Britti-tv:n ja -radion suuri nimi Terry Wogan on kuollut

Hän oli kansallisaarre, kommentoi BBC:n pääjohtaja Tony Hall kuolinuutista. Wogan vietti vastikään 50-vuotisjuhlaansa toimittajana.

Ulkomaat
Terry Wogan
Terry Wogan syyskuussa 2009.Leon Neal / AFP

Britannian radiossa ja televisiossa pitkän uran tehnyt toimittaja Sir Terry Wogan on kuollut. Wogan menehtyi nopeasti syöpään, hänen perheensä kertoo. Hän oli 77-vuotias.

Wogan työskenteli ennen muuta Britannian yleisradioyhtiön BBC:n palveluksessa lähes kuolemaansa saakka. Hän oli kansallisaarre, kommentoi BBC:n pääjohtaja Tony Hall kuolinuutista.

Irlannissa Limerickissä syntyneen Woganin ura kesti viisi vuosikymmentä. Radion ja television keskusteluohjelmien lisäksi hän tuli tunnetuksi BBC:n pitkäaikaisena selostajana Eurovision laulukilpailuissa.

Wogan aateloitiin kymmenen vuotta sitten

BBC Radio 2 -kanavan johtajan Bob Shennanin mukaan Woganin persoonallisista aamuohjelmista muodostui kansakunnalle keskeinen arkiaamujen piristys.

– Miljoonat kuuntelijat rakastivat häntä, kuten koko radioperheemme BBC Radio 2:ssa, Shennan sanoo BBC:n verkkosivulla (siirryt toiseen palveluun).

Ohjelma jatkui vuoteen 2009, mutta sen jälkeenkin Woganilla oli oma radioshow sunnuntaipäivisin. Televisiossa Wogan juonsi keskusteluohjelmaa 1980-luvun puolivälistä seitsemän vuoden ajan, ja monille briteille hän tuli tutuksi Blankety Blank -sanapeliohjelman sanavalmiina juontajana.

Wogan sai aatelisarvon vuonna 2005 sekä toimittajantyöstään että BBC:n Children in Need -lastenapujärjestön perustajajäsenenä ja moottorina. Järjestön varainkeruuohjelman juontajan tehtävistä hän luopui viime marraskuussa terveydellisistä syistä.

"Miljoonien henkilökohtainen ystävä"

BBC:n radiojohtajan Helen Boadenin mukaan Wogan oli legenda, joka antoi vuosikymmenien ajan radiokuuntelijoille iloa nokkeluudellaan, lämmöllään ja jäljittelemättömällä huumorillaan.

Pääministeri David Cameron sanoo omassa kommentissaan, että Woganissa Britannia menetti suuren lahjakkuuden, jonka miljoonat tunsivat henkilökohtaiseksi ystäväkseen.