Isisin vastoinkäymiset ovat toivonpilkahdus Irakin sisäisille pakolaisille

Irakissa yli kolme miljoonaa ihmistä on joutunut jättämään kotinsa taistelujen takia. Nyt on näkyvissä pieni toivonpilkahdus. Irakin turvallisuusjoukot etenevät Isisiä vastaan ja tämä herättää toiveita pakolaisten kotiinpaluusta.

Ulkomaat
Mikko kirjoittaa
Tom Kankkonen / Yle

Päivämäärä 18.4.2015 ei hevillä unohdu Thamer Yasilta. Silloin hän joutui lähtemään uudesta talostaan ja kotikaupungistaan Ramadista Bagdadin länsipuolella.

– Talo oli valmistunut vain pari kuukautta aikaisemmin. Olin myös hankkinut taloon uudet huonekalut, Yas muistelee kun tapaamme hänen nykyisen asumuksensa edessä Bagdadissa.

Miestä haastatellaan.
Thamer Yas.Yle

48-vuotias Yas asuu nopeasti kyhätyssä hökkelissä urheilukentän laidalla Adhamiassa Irakin pääkaupungin Bagdadin pohjoisosassa.

– Kesällä oli todella kuuma, nyt vuotaa vettä katosta. Saimme onneksi lahjaksi vähän kattopeltiä, joten nyt on hiukan parempi tilanne.

Pakolaisten hökkelikylä.
Bagdadin Adhamian kaupunginosassa on paljon Ramadista ja muualta Bagdadin länsipuolelta tulleita pakolaisia.Tom Kankkonen / Yle

Kukaan ei vapaaehtoisesti jättäisi kotiaan, mutta taistelut turvallisuusjoukkojen ja kaupunkiin edenneen ääri-islamilaisen Isis-liikkeen välillä olivat niin rajuja, että oli pakko lähteä. Irakin turvallisuusjoukot valtasivat vuodenvaihteessa Ramadin takaisin.

Kotitalon kohtalo epäselvä

– Haluaisin palata kotiin mahdollisimman nopeasti. En tiedä mitä talolleni on tapahtunut. Minulle on kerrottu, että alueella, jossa asuin, on käyty rajuja taisteluja, Yas kertoo.

Thamer Yas sairastaa sokeritautia, ja hän yrittää pysyä kunnossa alkeellisissa oloissa. Adhamiaan majoittuneiden pakolaisten parissa näyttäisi olevan paljon terveysongelmia. Useampi ihminen lähestyy minuakin puhuakseen vaivoistaan, vaikka yritän tehdä selväksi, että en ole lääkäri. Nuori nainen tuo uupuneen oloisen lapsen eteeni ja esittelee arabiankielisiä asiakirjoja.

Lapsia ja nuoria nuotion äärellä Bagdadin kadulla.
Bagdadissa lämpötila on viime päivinä painunut nollan pintaan ja hökkelikylässä on kylmä.Tom Kankkonen / Yle

Riisiä, keittiötarvikkeita ja peittoja

Punaisen Ristin kansainvälinen komitea jakaa alueella asuville avustustarvikkeita, mutta lääkintäapua ei ole tarjolla, ainakaan tässä vaiheessa. Urheilukentälle perustetussa jakelupisteessä ihmiset saavat mukaansa peittoja, säkillisen riisiä, keittiötarvikkeita ja jopa pienen kaasukeittimen. Jaossa on myös peseytymisvälineitä. Lähialueella on noin 200 avustettavaa perhettä, eli noin 1200 ihmistä.

Avustettavat ovat kotoisin Bagdadin länsipuolelta Ramadista tai muualta Anbarin maakunnasta. Koska ihmiset eivät asu pakolaisleirissä, vaan itse rakentamissaan hökkeleissä tai vaatimattomissa vuokra-asunnoissa, vaarana on, että he jäävät avustusjärjestöiltä huomaamatta.

Ihmisiä hakemassa Punaisen Ristin avustustarvikkeita.
Emad Nail ja hänen vaimonsa Rahab hakevat apua Punaisen Ristin kansainväliseltä komitealta.Tom Kankkonen / Yle

Kuuden lapsen isä Emad Nail tulee hakemaan avustustarvikkeita vaimonsa Umm Rahabin saattamana. 47-vuotias Nail on sokea ja hänen perheessään on muitakin sokeita perheenjäseniä. Nail asuu yhdessä siskonsa perheen kanssa pienessä kolmen huoneen asunnossa kapean kujan varrella. Asuntoon on ahtautunut yhteensä 12 ihmistä mutta Nail ei valita.

– Täällä on turvallista. Ramadissa olimme keskellä taisteluja. Kotiimme osui kranaatteja. Lähistöllä oli tarkka-ampujia ja kuulimme räjähdyksiä, Emad Nail kertoo, ja lisää, että hänen kaltaiselleen sokealle voimakkaat äänet ovat erityisen pelottavia.

Shiiojen ja sunnien välit arka aihe

Mies ja nainen.
Emad Nail ja hänen vaimonsa Umm Rahab jakavat kolmen huoneen asunnon kymmenen muun ihmisen kanssa.Tom Kankkonen / Yle

Emad Nailin vaimo sanoo, että väkivallan taustalla on voimia, jotka haluavat ajaa Irakin shiia- ja sunnimuslimit yhteenottoon niin kuin 2000-luvun puolivälissä. Emad Nail hihkaisee nopeasti, että tästä ei puhuta. Sunnien ja shiiojen välit ovat arka aihe Irakissa.

Ramadi sijaitsee keskellä sunnimuslimien aluetta, ja jotkut alueen heimot ovat tukeneet Isis-liikettä shiiamielisiksi miellettyjä turvallisuusjoukkoja vastaan. Pakolaisten parissa Isis ei enää saa ymmärrystä osakseen.

– Tiedämme kyllä mikä on Isisin todellinen luonne. He vain ryöstävät ja raiskaavat, sanoo Thamer Yas.

Hänen mielestään on valhe väittää, että Isis taistelisi sunnien puolesta, liike ajattelee vain itseään.

Irakin turvallisuusjoukot valtasivat Ramadin takaisin Isis-liikkeeltä vuodenvaihteessa. Valtausoperaatiossa yritettiin välttää sinänsä tehokkaiden shiiamuslimeista koottujen miliisijoukkojen käyttöä.

Lapset pelaavat jalkapalloa pakolaisten hökkelikylässä.
Ramadista tulleet pakolaiset ovat asuneet hökkelikylässä viime keväästä lähtien.Tom Kankkonen / Yle

Merkkejä paremmasta näkyvissä

Ramadissa ei vielä ole turvallista ja kaupunki on pahasti raunioitunut, mutta Isisin vetäytyminen tuo toivonpilkahduksen alueelta paenneille. Ehkä slummi- ja hökkelielämä lähestyy loppuaan.

Isis on viime aikoina joutunut perääntymään myös muualla Irakissa. Se merkitsee, että ainakin osa sisäisistä pakolaisista voi palata kotiseuduilleen rakentamaan elämäänsä uudestaan. Viime vuonna oli YK:n tietojen mukaan jo merkkejä siitä, että laajamittainen paluumuutto on alkamassa. Mutta kaikki riippuu siitä miten taistelut etenevät.