Venäläiset eivät usko Litvinenkon murhatutkimusten tulokseen

Valtaosa venäläisistä ei ole myrkytysmurhasta kuullutkaan. Yli puolet niistä, jotka siitä tiesivät, ei usko Venäjää syylliseksi.

Alexander Litvinenkoa sairasvuoteellaan esittävä maalaus nähtävillä Marat Guelman -galleriassa Moskovassa toukokuussa 2007. Kuva: Natalia Kolesnikova / AFP

Vain harva venäläinen uskoo, että Venäjän vallanpitäjät olivat sekaantuneet entisen agentin Aleksandr Litvinenkon myrkytysmurhaan Lontoossa vuonna 2006.

Levada (siirryt toiseen palveluun)-tutkimusyhtiö esitti kysymyksen 1 600 venäläiselle sen jälkeen, kun Britannia oli julkistanut tutkimuksensa tulokset tammikuun puolivälissä. Raportissa todettiin, että murha olisi ollut jokseenkin mahdoton ilman presidentti Vladimir Putinin hyväksyntää.

Vain 3 prosenttia luottaa tuloksiin täysin

71 prosenttia vastaajista ei ollut murhasta koskaan kuullutkaan. 29 prosenttia oli siitä tietoinen, ja kolme prosenttia kertoi seuranneensa uutisointia tarkasti.

Noin 53 prosenttia niistä, jotka tiesivät brittioikeuden päätöksestä, ei uskonut siihen. Noin 36 prosentilla ei ollut kantaa. 12 prosenttia uskoi brittien olevan todennäköisesti oikeassa, ja vain kolme prosenttia oli siitä vakuuttuneita. 

Litvinenkon teekuppiin piilotettiin lontoolaisessa kahvilassa radioaktiivista poloniumia, joka vei häneltä hengen kolme viikkoa myöhemmin.