1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Talousvaliokunnan puheenjohtaja vaatii selvitystä sähkön siirtohinnoista

Myös pääministeri Juha Sipilä haluaa käydä korotukset huolella läpi mahdollisten väärinkäytösten varalta.

Kotimaan uutiset
Sähkölinja Keminmaassa.
Riikka Rautiainen/ Yle

Eduskunnan talousvaliokunnan puheenjohtaja Kaj Turunen (ps.) tahtoo valiokuntansa selvittävän sähkön siirtohintojen kohtuullisuutta.

– Ovatko 30 prosentin korotukset perusteltuja monopoliyhtiöiltä? kysyy Turunen Twitterissä (siirryt toiseen palveluun). Asiasta uutisoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat (siirryt toiseen palveluun).

Kaj Turunen
Kaj TurunenKimmo Brandt / Eduskunta

Kaikkiaan kymmenkunta verkkoyhtiötä on hiljattain ilmoittanut uusista siirtohinnoista. Suurimmat korotukset ovat Carunalla, joka on nostamassa siirtohintoja miltei kolmanneksella.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan taustalla vaikuttavat uudet vaatimukset muun muassa siitä, kuinka kauan sähköt saavat enimmillään olla poikki. Vaatimusten vuoksi yhtiöt investoivat verkkoihin paljon; avolinjoja siirretään maakaapeleiksi ja niin edelleen, selitti Sipilä sunnuntaina Pääministerin haastattelutunnilla.

– Siirtomaksun taustalla on monimutkainen kaava, joka perustuu investoinnin tuottoon. On totta, että nyt on aika isoja korotuksia tehty. Minusta täytyy huolella käydä läpi, ettei tilannetta väärinkäytetä, Sipilä sanoi.

Pääministerin haastattelutunti on kuunneltavissa Yle Areenassa.

Lähteet: Yle Uutiset

Lue seuraavaksi