Syyrian oppositio tapasi YK:n edustajan – uhkaa yhä lähteä pois rauhanneuvotteluista

Opposition mukaan neuvotteluja poliittisesta muutoksesta ei voida aloittaa, ennen kuin humanitaarinen tilanne maassa on parantunut. Opposition delegaatio tapasi YK:n erityislähettilään Genevessä ja tämä sanoi olevansa optimistinen neuvottelujen suhteen. Sunnuntaina hallitus ja oppositio kuitenkin keskittyivät lähinnä syyttelemään toisiaan.

Ulkomaat
Syyrian neuvottelujen lehdistötilaisuus Genevessä.
Syyrian hallituksen pääneuvottelijan Bashar al-Jaafari pitämässä lehdistötilaisuutta Geneven rauhanneuvotteluiden yhteydessä 31. tammikuuta.Martial Trezzini / EPA

Syyrian opposition edustajat ja YK:n Syyria-erityislähettiläs Staffan de Mistura ovat tavanneet ensimmäistä kertaa Genevessä Syyrian rauhanneuvotteluiden yhteydessä. Tapaaminen järjestettiin kuitenkin oppositiodelegaation hotellissa, eikä YK:n tiloissa, missä neuvotteluja on tarkoitus käydä.

Oppositio vaati Syyrian humanitaarisen tilanteen parantamisesta, tai he eivät osallistu neuvotteluihin. Opposition edustajat sanoivat lähtevänsä YK:n välittämistä neuvotteluista, ellei järjestö pysty lopettamaan Syyrian hallituksen rikkomuksia.

Oppositio vaatii hallitusta ja sen liittolaisia lopettamaan kapinallisten hallussaan pitämien alueiden pommituksen ja päästämään humanitaarista apua perille piiritettyihin kaupunkeihin. Syyrian hallitus ja Venäjä vaikuttivat opposition mukaan kuitenkin "kuuroilta" näille vaatimuksille.

– Tulimme Geneveen vain sen jälkeen, kun meille vakuutettiin, että humanitaarista tilannetta pyrittäisiin edistämään vakavissaan. Emme voi aloittaa poliittisia neuvotteluita ennen kuin näin todella on, opposition edustaja Bassma Kodmani sanoi.

De Mistura: "Olen optimistinen"

Toisen delegaation edustajan Farah Atassin mukaan on vielä liian aikaista sanoa, kuinka kauan oppositiovaltuuskunta aikoo viipyä Genevessä. Opposition mukaan Syyrian hallitus saapui Geneveen vain "ostaakseen lisää aikaa ihmisten tappamiseen".

Opposition delegaatio sanoi kuitenkin olevansa kiinnostunut aloittamaan neuvottelut, kunhan kansainvälinen yhteisö panisi toimeen YK:n päätökset, joissa mainitaan opposition vaatimat asiat. He sanoivat olevansa valmiit "ottamaan kymmenen askelta, jos hallitus ottaisi edes yhden", mutta heistä näytti siltä, että hallituksella ei juuri ollut aikeita tehdä myönnytyksiä.

De Mistura sanoi kuitenkin tavattuaan opposition delegaation olevansa optimistinen ja päättäväinen, koska neuvottelut ovat "historiallinen mahdollisuus, jota ei sovi hukata".

Hallitus: Pakolaiset lähtivät taloudellisista syistä

Syyrian hallituksen pääneuvottelijan Bashar al-Jaafarin mukaan sunnuntaiset pommiräjähdykset Damaskoksessa osoittavat opposition ja terrorismin välisen yhteyden. Vähän al-Jaafarin lausunnon jälkeen Isis sanoi tehneensä iskut.

Al-Jaafari sanoi Genevessä kertoneensa de Misturalle, mitä kaikkea hallitus on tehnyt lopettaakseen syyrialaisten kärsimykset. Hänen mukaansa suurin osa pakolaisista ei ole paennut maasta hallituksen toimien vuoksi, vaan taloudellisista syistä ja etsiäkseen parempaa elämää.

Al-Jaafari sanoi kertoneensa de Misturalle hallituksen valmiudesta lopettaa konflikti. Hänen mukaansa opposition delegaatioita ei voi ottaa tosissaan ja sen tiedottajan takana vaikuttavat olevan Saudi-Arabian, Ranskan ja Yhdysvaltain ulkoministeriöt. Hän sanoi opposition edustavan ulkovaltoja, jotka käyttävät terrorismia aseenaan.

Hän sanoi kuitenkin olevansa valmis keskustelemaan humanitaarisista edistysaskeleista, kuten vankien vaihdosta.

Lähteet: Reuters, AFP, Tass