1. yle.fi
  2. Uutiset

Europol: 10 000 alaikäistä turvapaikanhakijaa on kadonnut Eurooppaan tulonsa jälkeen

Euroopan poliisiviraston esikuntapäällikkö varoittaa brittilehti The Observerissa, että monien pelätään päätyvän rikollisjengien uhreiksi.

turvapaikanhakijat
Pakolaislapsi pitelee paperia jossa lukee auttakaa minua.
Pakolaislapsi 24. marraskuuta Makedonia rajalla.EPA

Euroopan poliisivirasto Europol arvioi, että ainakin 10 000 yksin Eurooppaan tullutta alaikäistä turvapaikanhakijaa on kadonnut saapumisensa jälkeen.

Europolin esikuntapäällikkö Brian Donald kertoo asiasta brittilehti The Observerin (siirryt toiseen palveluun) haastattelussa, ja Europolin viestintäosasto on vahvistanut tiedot uutistoimisto AFP:lle.

– Ei ole kohtuutonta sanoa, että etsimme yli 10 000:ta lasta. Kaikki heistä tuskin joutuvat rikollisten hyväksikäyttämiksi; jotkut on voitu toimittaa perheenjäsenille. Emme vain tiedä, missä he ovat, mitä he tekevät tai kenen kanssa, Donald sanoo The Observerille.

Donaldin mukaan yksin Italiassa on kadonnut 5 000 lasta, ja Ruotsissakin noin tuhat on hävinnyt rekisteröitymisen jälkeen.

Europolilla on Donaldin mukaan todisteita siitä, että joitakin yksin saapuneita alaikäisiä turvapaikanhakijoita on käytetty seksuaalisesti hyväksi. Hän varoittaa, että Euroopan laajuisesti toimiva järjestäytynyt rikollisuus on ottanut pakolaiset tähtäimeensä.

Donald kertoo, että järjestöt, jotka toimivat turvapaikanhakijoiden Balkanin maiden läpi kulkevalla reitillä, pyysivät tapaamista Europolin kanssa keskustellakseen nimenomaan katoavista lapsista.

– He ovat tämän kanssa tekemisissä joka päivä, he ovat ottaneet yhteyttä meihin, koska pitävät sitä isona ongelmana, hän kertoo.

Europol arvioi, että viime vuonna Eurooppaan saapuneista yli miljoonasta turvapaikanhakijasta 27 prosenttia on lapsia.

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi