PS:n Turunen Carunan verosuunnittelusta: Yhteiskuntavastuu ja moraali ovat hukassa

Verosuunnittelun ohella Turusta mietityttävät sähkön siirtohinnat, joiden kohtuullisuutta eduskunnan talousvaliokunta alkaa käsitellä helmikuun toisella viikolla.

talous
Kaj Turunen
Kai Turunen (ps.)Timo Ikonen / Yle

Eduskunnan talousvaliokunnan puheenjohtaja Kaj Turunen (ps.) paheksuu sähköverkkoyhtiö Carunan verosuunnittelua, jonka seurauksena yhtiö maksaa kymmenien miljoonien voitostaan vain murusia Suomeen yhteisöverona.

– Yhteiskuntavastuu ja moraali ovat hukassa. Kun monopoliyhtiö kerää rahat Suomesta ja verotulot häviävät jonnekin Alankomaihin, niin eihän kaikki ole ihan kohdallaan, Turunen sanoo.

Turusen mielestä kyse on koko mantereen laajuisesta vyyhdistä, jonka purkaminen vaatii lainsäädännön muuttamista.

– Ongelma täytyisi pystyä ratkaisemaan niin, että tämäntyyppinen aggressiivinen verosuunnittelu ei olisi Euroopassa laillista.

Caruna maksoi toissa vuonna yli 50 miljoonan euron liikevoitostaan yhteisöveroa Suomeen vain 1,6 prosenttia eli vähän yli 800 000 euroa. Samana vuonna Carunan Suomen-holdingyhtiö maksoi useita kymmeniä miljoonia euroja Alankomaihin konsernin sisäisiä lainoja.

Suomessa kymmenkunta verkkoyhtiötä on äskettäin ilmoittanut nostavansa sähkön siirtohintoja. Suurimmista korotuksista on kertonut juuri Caruna, joka on nostamassa siirtohintoja lähes kolmanneksella.

Kansanedustaja Turunen ilmoitti jo aiemmin sunnuntaina, että hän tahtoo talousvaliokunnan selvittävän hintojen kohtuullisuutta. Turunen kysyi Twitterissä, ovatko monopoliasemassa olevien yhtiöiden tekemät isot korotukset perusteltuja.

Turunen kertoo nyt, että valiokunta ryhtyy käsittelemään siirtohintoja helmikuun toisella viikolla.