Instagram-imaamit valloittavat iranilaisten sydämet

Suosittu Instagramtili kuvaa uskonoppineita esimerkiksi koripalloilemassa koulutyttöjen kanssa ja hiihtomäessä.

Ulkomaat
Kuvakaappaus Instagramin Talabe Today -tilistä.
Talabe Today -tili kuvaa iranilaisia imaameja arkisissa tilanteissa.Instagram / Yle Uutisgrafiikka

Iranilaisia imaameja arkisissa tilanteissa kuvaava Instagramtili on saavuttanut suurta suosiota, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC (siirryt toiseen palveluun).

Iranilaiset eivät ole tottuneet näkemään hengenmiehiä koripalloilemassa koulutyttöjen kanssa tai älypuhelinta käyttämässä. Siksi Talabe Today -tili (siirryt toiseen palveluun)onkin saavuttanut yli 12 000 seuraajaa.

Tilin on BBC:n mukaan perustanut Masoud Zareian -niminen iranilainen pappisseminaarin oppilas ja dokumenttiohjaaja. Zareian haluaa sosiaalisessa mediassa näyttää konservatiiviseen papistoon kuuluvat imaamit nykyaikaisella tavalla sekä parantaa heidän julkisuuskuvaansa.

Instagramkuvissa imaamit käyvät laskettelemassa, ajavat moottoripyörällä, urheilevat ja käyvät vaateostoksilla.

BBC:n mukaan Talabe tarkoittaa pappisseminaarin oppilasta. Talaben on tarkoitus harjoittaa uskonnollisia opintoja sekä elää vaatimattomasti ja hartaasti.

Stereotyyppinen kuva iranilaisesta imaamista on yleisradioyhtiön mukaan "länsimaista imperialismia" vastustava kiihkeä puhuja. Imaameilla on ollut Iranissa paljon valtaa vuonna 1979 tapahtuneen islamilaisen vallankumouksen jälkeen.

Talabe Today on kohdannut Iranissa myös kritiikkiä. Joidenkin mielestä uskonnollisten johtajien tulisi esiintyä julkisuudessa vain työtehtäviään suorittaessaan. Toiset ovat puolestaan arvostelleet naispuolisten pappisseminaariin osallistuvien poissaoloa.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.