Hyppää sisältöön

Matkapuhelinverkkojen häiriöt tuovat uusia käyttäjiä viranomaisten Virve-verkkoon

Kaupallisten matkapuhelinverkkojen lisääntyvät toimintahäiriöt siirtävät yhteiskunnalle tärkeitä yrityksiä ja toimijoita viranomaisten Virve-radiopuhelinverkon käyttäjiksi. Samalla järjestelmän toimintaa varmistetaan asentamalla tukiasemille lisää varavoimaa.

Kuva: Kare Lehtonen/Yle

Liikenne- ja viestintäministeriö on hyväksynyt Virveen uusia käyttäjäryhmiä, kuten yliopistot ja muut oppilaitokset. Tähän asti Virveä ovat voineet käyttää lähinnä viranomaiset ja puolustusvoimat.

– Käyttöoikeus tulee huoltovarmuuskriittisille yhtiöille – teleyhtiöt, energiayhtiöt, kuljetus- ja logistiikkayhtiöitä sekä turvallisuusalan yrityksiä, listaa Suomen Virveverkko Oy:n toimitusjohtaja Jarmo Vinkvist.

Suurin uusista käyttäjistä on VR, joka korvaa gsm-pohjaiset junaradiot viranomaisverkon puhelimilla. Pelastuslaitosten ja sähköyhtiöiden saaminen samaaan viestiverkkoon nopeuttaa esimerkiksi sähkövikojen korjaustöitä.

– On selviä operatiivisiä hyötyjä, sillä pelastuslaitos on mukana korjaustyössä varmistamassa, ettei keskijänniteverkon korjaustyössä ole hengenvaaraa, sanoo Vinkvist.

Virvessä soitetut puhelut säilyvät jatkossakin salattuina, sillä uusilla käyttäjillä ei ole mahdollisuutta päästä yksinomaan viranomaisille tarkoitettuihin puheryhmiin.

Muutoksen myötä Virven käyttäjämäärä saadaan nousemaan lähelle suunniteltua. Järjestelmää käyttöönotettaessa 2000-luvun alussa arvioitiin, että Virvellä olisi Suomessa 50 000 käyttäjää, mutta viime vuoden lopulla käyttäjiä oli vasta 35 000.

Lisää varavoimaa mastoihin

Viime vuosien suurten myrskyjen aikaan myös Virve on ollut vaikeuksissa, kun sähkökatkon sattuessa mastojen akut ovat loppuneet.

– Jotkut tukiasemat toimivat muutaman tunnin, mutta on paremmin varmistettuja tukiasemia, sanoo Vinkvist.

Virven toimintavarmuuden parantamiseen on tarkoitus investoida lähivuosina kymmeniä miljoonia euroja. Suunnitelmissa on hankkia varavoimalaitteita noin 600 tukiasemalle, jolloin tukiasema pystyy toimimaan vuorokausia pelkällä varavoimalla.

Tämän lisäksi käynnissä on koko Virve-verkon päivitys, mikä takaa järjestelmän toiminnan 2030-luvulle asti.

Parannuksista hyötyvät myös kaupallisten matkapuhelinverkkojen asiakkaat, sillä järjestelmät toimivat usein samoissa mastoissa.

Yhden tukiaseman mykistyminen ei kuitenkaan estä Virven käyttöä, sillä järjestelmä on suunniteltu niin, että puhelin saa useinmiten yhteyden seuraavaksi lähimpään tukiasemaan.

EU patistaa parantamaan toimintavarmuutta

EU:ssa on valmisteilla direktiivi, joka velvoittaa energiayhtiöt hankkimaan nykyistä luotettavampia viestijärjestelmiä. Niiden on pysyttävä toiminnassa varavoimalla vähintään vuorokauden ajan.

Tämän uskotaan vauhdittavan sähköyhtiöiden siirtymistä Virven käyttäjiksi, kuten on käynyt Ruotsissa.

Ruotsissa toimii Virveä vastaava Rakel-viranomaisradioverkko. Sen tukiasemista yli puolet on varustettu dieselaggregaateilla, jolloin verkko täyttää tulevan EU direktiivin vaatimukset.

.
.