1. yle.fi
  2. Uutiset

Oulangan kansallispuistossa vieraili ennätysmäärä ihmisiä

Koillismaalla myös Syötteen kansallispuiston ja Riisitunturin suosio nousivat.

Kotimaan uutiset
Vesi vaahtoaa Kiutakönkäällä.
Vesi vaahtoaa Kiutakönkäällä.Tytti Taivalkoski / Oulangan luontokeskus

Oulangan kansallispuistossa Kuusamossa vieraili viime vuonna yli 200 000 ihmistä, joka on kaikkien aikojen ennätys.

– Kävijämäärä vahvistaa Oulangan kansallispuiston asemaa alueen matkailun peruskalliona, toteaa aluepäällikkö Matti Tapaninen Metsähallituksen luontopalveluista.

Kansallispuistojen pääkaupunki

Koillismaan muutkin luontokohteet kasvattivat käyntimääriään. Syöte, Riisitunturi ja Valtavaara-Pyhävaara kasvattivat suosiotaan noin kymmenellä prosentilla edellisvuodesta. Kohteiden kävijöiden rahankäyttö tuotti noin 14 miljoonan euron kokonaistulovaikutuksen Koillismaan paikallistalouteen.

Oulangan 60-vuotias kansallispuisto on luontotyypeiltään ja lajistoltaan Suomen arvokkain ja biodiversiteetiltään rikkain suojelualue.

Pirkko Siikamäki, Metsähallitus

– Kuusamoa voisi kutsua kansallispuistojen pääkaupungiksi. Kun Hossan kansallispuisto perustetaan 2017, olemme neljästä ilmansuunnasta puistojen ympäröimänä, hehkuttaa toimitusjohtaja Mats Lindfors Ruka-Kuusamon matkailusta.

– Oulangan 60-vuotias kansallispuisto on luontotyypeiltään ja lajistoltaan Suomen arvokkain ja biodiversiteetiltään rikkain suojelualue, muistuttaa luonnonsuojelun aluepäällikkö Pirkko Siikamäki Metsähallituksesta.

Oulangan alueella on noin 400 uhanalaista tai silmällä pidettävää lajia ja noin 3 000 uhanalaisen tai silmällä pidettävän lajin esiintymää, tunnetuimpana puiston tunnuskasvi neidonkenkä. Kymmenille lajeille Oulanka on ainoa tai tärkein esiintymisalue Suomessa.

Oulanka on myös merkittävä tulvaniittyjen ja huurresammallähteiden esiintymisalue Suomessa.

Puistot ovat suosittuja

Pohjois-Suomen kansallispuistojen käyntimäärät kasvoivat viime vuonna. Niissä vierailtiin 1,18 miljoonaa kertaa.

Pallas-Yllästunturin kansallispuisto oli yhä Suomen suosituin. Myös Urho Kekkosen, Pyhä-Luoston, Lemmenjoen, Riisitunturin kansallispuistojen käyntimäärät kasvoivat.

Kansallispuistojen kävijät toivat lähiseuduille Metsähallituksen mukaan vähintään 43,8 miljoonaa euroa.

Lähteet: Metsähallitus

Lue seuraavaksi