Tietokonevirhe tutkimuksessa: Paluumuutto Euroopasta Afrikkaan rajoittui itään

Kaksi tutkimuksessa käytettyä tietokoneohjelmaa eivät jutelleet keskenään, mikä tuotti väärän tuloksen tuhansien vuosien takaisesta muuttoliikkeestä. Kollegat Yhdysvalloista vinkkasivat briteille virheestä.

Ulkomaat
Näkymä luolan suuaukoista kumpuilevaan vihreään luontoon.
Täältä Motan luolasta Etiopian kukkuloilta löydetyn miehen perimä oli pohjana Cambridgen yliopiston tutkimukselle. Kathryn ja John Arthur

Viime vuoden lopulla julkaistun tutkimuksen mukaan iso muuttoaalto palautti ihmisiä Euroopasta monille puolille Afrikkaa 3 000–3 500 vuotta sitten. Nyt brittiläisen Cambridgen yliopiston tutkijat kertovat, että tuloksissa oli virhe. Se ei kumoa tietoa muuttoliikeestä, mutta osoittaa sen rajoittuneen Itä-Afrikkaan.

Science (siirryt toiseen palveluun)-lehdessä julkaistun korjauksen mukaan DNA-vertailussa tapahtui virhe, koska työssä käytetyt kaksi tietokoneohjelmaa unohdettiin sovittaa yhteen. Etiopiassa 4 500 vuotta sitten eläneen miehen ja eurooppalaisten perimän vertailusta putosi sen takia pois joitakin muuttujia.

Niiden uupuminen sai keski- ja länsiafrikkalaisten ja eurooppalaisten sukulaisuussuhteen näyttämään ennen paluumuuttoa kaukaisemmalta kuin se todellisuudessa oli. Samalla virheellisesti painottuivat muuttoaallon jälkeisten – myös nykyisten – sukupolvien perimien samankaltaisuudet.

Virhe koskee Keski- ja Länsi-Afrikkaa

Brittitutkijoille heidän virheestään vinkkasivat yhdysvaltalaisen Harvardin yliopiston tutkijat Pontus Skoglund ja David Reich, joita tieto 6–7 prosentin eurooppalaisperimästä Länsi- ja Keski-Afrikassa oli kovin yllättänyt.

Nature (siirryt toiseen palveluun)-lehden haastattelema Skoglund on edelleen varma, että Itä-Afrikkaan suuntautui varsin suuri muuttoliike Euroopasta. Hän myös kehuu brittikollegojen työtä muinaisen etiopialaismiehen perimän selvittämisessä